Jordánsko, dovolenka za zdravím, dobrodružstvom i históriou

Dovolenka v Jordánsku

Neutrálna, bezkonfliktná krajina arabského sveta, dýchajúca históriou, oplývajúca atraktívnymi prírodnými scenériami, liečivým Mŕtvym a vyhriatym Červeným morom. To je dovolenka v Jordánsku. Je jedným z atraktívnych, relatívne blízkych a dostatočne exotických cieľov pre dovolenku za oddychom, poznávaním i liečením. Ak uvažujete o návšteve tejto nádhernej a rozmanitej krajiny ponúkame Vám pár nami overených rád a tipov, čo určite vidieť a aktuálne ponuky dovolenky v Jordánsku.

 

 

Kedy sa vybrať na dovolenku do Jordánska

Ideálnym obdobím na poznávanie spojené s kúpaním v Mŕtvom či Červenom mori sú mesiace marec-máj, september-október. Pre liečebné pobyty pri Mŕtvom mori, najmä pri kožných chorobách, je to máj-september.
 

Dovolenky do Jordánska z nášho portálu

Dovolenky Jordánsko pri Červenom a Mŕtvom mori
Poznávacie zájazdy do Jordánska
Dovolenky v Jordánsku od českých CK

 

Štyri hlavné dôvody pre dovolenku v Jordánsku

Mŕtve more

Unikátna oáza zdravia,jediná svojho druhu na svete. Nenájdete vhodnejšie miesto pre liečbu viacerých diagnóz dýchacích, kožných a pohybových ochorení. Najvyššia koncentrácia kyslíka na našej planéte, minerály v morskej vode a unikátne bahno sa postarajú o výrazné zlepšenie Vášho zdravotného stavu. Miestna mikroklíma a nadmorská výška -430m ochraňuje pred UV žiarením i v najväčšom lete. Jordánske pobrežie Mŕtveho mora ponúka 7 kvalitných hotelov v jeho severnej časti v letovisku Sweimeh /Sowayma/. Z letiska v Ammáne ste vo Vašom hoteli za cca hodinku /60-70km/. Cenová hladina je pri jordánskom pobreží Mŕtveho mora o niečo nižšia ako v susednom Izraeli. Nájdete tu i jeden hotel s all iclusive službami, čo pri nie práve najlacnejších službách môže ušetriť Vašu peňaženku. Počas pobytu odporúčame výlety do blízkej historickej Madaby, za nákupmi suvenírov do blízkeho Ammánu, či na horu Mount Nebo odkiaľ sa Ježišovi naskytol pohľad na zem zasnúbenú.

Wadi Rum

Údolie známe z viacerých filmov Vám uprostred púšte poskytne fascinujúce výhľady na neskutočné skalné útvary, rôznofarebné piesočné duny, noci s pohľadom na snáď najjagavejšiu oblohu plnú hviezd, ale i poznanie skutočného života beduínov v púšti, na ktorom sa za stáročia zmenilo veľmi málo. Najlepším spôsobom pre poznanie Wadi Rum je prostredníctvom niektorej z jeep tour. Ponuka je bohatá, pozor si treba dať na kvalitu a rozsah služieb. Veľmi dobré a nami overené služby ponúka spoločnosť Beduin Directions. Ich kemp je na skutočne unikátnom mieste, v údolí chránený skalami zo všetkých strán, staff mimoriadne priateľský a ak si chcete na pieskových dunách vyskúšať snowboard, je to správna voľba.

Khazali kaňon

očarujúca tiesňava vedúca pomedzi červené skaly, kedysi slúžiaca miestnym k odpočinku pred púštnym slnkom. Na stenách kaňonu nájdete mnoho starých petroglyfov. Okolité duny z jemného červeného piesku priam lákajú k výstupu naboso. Alebo čo tak z vrcholu sa spustiť na snowboarde?

Burdah Arch

Hra prírody,

skalný most sediaci vysoko na vrchole hory Jebel, výstup naň je fascinujúce dobrodružstvo. Pozor, odporúčame iba zdatným! Cesta na vrchol je pomerne náročná a dá zabrať. Odmenou za dvojhodinový výšľap Vám bude úžasný výhľad na celé Wadi Rum a top zábery Vášho života.

Frouth Arch

Ďalší prírodný skalný most, vytváraný po mnoho rokov vodou a

vetrom. Vyšplhajte na vrchol a prejdite sa po tomto malom dive prírody. Zvládnu to i menej zdatní. Je to malá obdoba Burdah Arch, ak Vám ho čas alebo kondícia nedovolia navštíviť.

Noc pod púšťnou oblohou

Deň vždy zakončíte v beduínskom, medzi skalami učupenom, romantickom stanovom táborisku. Vychutnajte si lahodnú beduínsku večeru, pohostinnosť a noc pod hviezdami v púšti. V kempy sú vybavené beduínskymi stanmi s matracom a prikrývkami. Nič Vám však nebráni nocovať romanticky priamo pod hviezdami.

Petra

Napriek tomu, že Petra je ukážkovou pascou na turistov, zostane jej návšteva navždy vrytá vo Vašej pamäti. Na jednej strane otravní obchodníci a nadháňači, premrštené ceny všetkého, od vstupného po jedlo. Časté je aj znečistenie skalných príbytkov. Na strane druhej Petra ponúka fascinujúce pohľady do histórie života Nabatejcov so skutočne dych vyrážajúcimi scenériami. Veľkosť chrámov vytesaných do skál je ohromujúca, skalné obydlia sú svetovým unikátom. Petra ponúka 7 oficiálnych trás s rôznou dĺžkou a náročnosťou. Pri vstupe obdržíte kvalitnú mapu a dĺžka prehliadky záleží na Vašom čase. Hlavná trasa zaberie určite celý deň. Ideálne na návštevu sú minimálne 2 dni, spoznáte i menej turisticky frekventované miesta. Naviac dvojdňovú vstupenku máte iba so symbolickým príplatkom. Ak Vás tlačí čas, uzmlúvajte si somára alebo mulicu pre zrýchlenie. Treba vedieť, že skalné obydlia už nie sú až na výnimky obývané, iba niektoré našli využitie ako stajne. Chcete sa dozvedieť viac o Petre? Prečítajte si tento skvelý článok.

Aqaba

Je jediným jordánskym letoviskom na pobreží Červeného mora. Má štatút bezcolnej duty free zóny, ceny pri nákupoch Vás určite potešia! Ak sa však chcete okúpať, narazíte na niekoľko obmedzení. Kúpanie pre dámy v našom plážovom oblečení je obvyklé iba v privátnych kluboch južne od centra v Aqaba Marine Park, či na Tala Bay. Tu si tiež môžete výborne zašnorchlovať a potápať pri nádherných koralových záhradách. V blízkosti centra je možné okúpať sa na hotelových plážach /Kempinski, Intercontinental a Movenpick/ za mastný poplatok. Kúpať sa je možné i na verejných plážach, ženám ale odporúčame minimálne jednodielne plavky. Pozor pri výletoch z Aqaby. Opúšťate duty free zónu a prechádzate colnou kontrolou, takže je nutné dodržiavať limity najmä pri vývoze alkoholu a cigariet.

  

Ako vybrať dovolenku v Jordánsku za najlepšiu cenu

Najjednoduchšou možnosťou je zakúpenie organizovaného zájazdu. Cestovná kancelária zabezpečí všetky služby, zaplatíte, nič neriešite a užívate si dovolenku. Ak však chcete spoznať Jordánsko viac, cestujte samostatne. S plánovaním Vašej cesty radi pomôžeme. Výhodná je kombinácia poznávania Jordánska a Izraela v priebehu jednej dovolenky. Dôvodom sú ceny leteniek, ktoré pri letoch do Izraela sú oveľa cenovo výhodnejšie ako ceny letov priamo do Jordánska.
 

Náš tip: Poznávanie Izraela a Jordánska behom jednej dovolenky

Trasa: Tel Aviv – Jeruzalem – Mŕtve more izraelská časť – Eilat – hraničný prechod Arava /cca 350km/- Aqaba – Wadi Rum – Petra – Mŕtve more jordánska časť /cca 270km/.

Prenajmite si vopred auto na letisku v Tel Avive a v Aqabe. Pozor, pred hraničným prechodom do Jordánska je nutné auto odstaviť. Bezpečné parkovisko je priamo pri prechode. Prechod hraníc autom nie je možný. Pokračujete cca 50-100m do terminálu a zaplatíte výstupný poplatok z Izraela. Prejdete územie nikoho cca 150m, prenajmete taxi za premrštenú cenu /iná možnosť nie je/ do požičovne v Aqabe. Pozor, prechod je otvorený iba do 20,00h a pri vstupe do Jordánska je potrebné mať platné víza.

Víza do Jordánska obdržíte:

  • za poplatok pred cestou na ambasáde vo Viedni
  • zdarma na všetkých hraničných prechodoch pri organizovaných zájazdoch
  • zdarma pri súkromnej ceste zakúpením jordanpassu online vopred tu. Pozor, je však nutné mať potvrdené ubytovanie minimálne na 3 noci v Jordánsku. Výhodou jordanpassu okrem víz v cene je aj predplatený vstup do Petry a do ďalších 40 pamiatok a múzeí.

 

Prenájom auta v Jordánsku

Ideálnym spôsobom na poznávanie Jordánska je prenájom automobilu v požičovni. Premávka s výnimkou Ammánu je na arabskú krajinu pomerne disciplinovaná, cesty na slušnej úrovni, pohonné hmoty za nízke ceny. Výrazne tým ušetríte oproti premršteným cenám taxíkov a organizovaných výletov. Výhodou je rýchle diaľničné spojenie Aqaby s Ammánom.

 

Bezpečnosť v Jordánsku

Jordánsko je neutrálna krajina, mimo všetkých regionálnych konfliktov a od 60-tych rokov minulého storočia tu panuje pokoj a mier. Krajina dbá na vzdelanosť svojich obyvateľov, mnoho z nich študovalo i v Európe. Miestni sú veľmi otvorení a priateľskí, bezpečnosť turistov je na veľmi vysokej úrovni. Pri problémoch v okolitých krajinách tu svoj domov nachádza stále viac obyvateľov susedných arabských štátov. Preto až 80% obyvateľstva Jordánska sú prisťahovalci.
Ak naše rady a odporúčania boli pre Vás užitočné, odmeňte nás zakúpením služieb prostredníctvom nášho blogu.

Kompletná fotogaléria