Dovolenka na Bali, božskom ostrove Indonézie

Bohovia, masky, slávnosti, to je dovolenka na Bali

Fantastické pieskové pláže, top lokality pre surfovanie, vynikajúce šnorchlovanie a potápanie pri koralových útesoch. Už ste plávali s korytnačkou? Videli žraloka, raju, či mantu? Práve dovolenka na Bali Vám poskytne nielen tieto úžasné exotické zážitky, ale i ďaleko viac. Unikátne hinduistické chrámy s vôňou vonných tyčiek  a neopakovateľnou atmosférou. Drzé makaky, divoké jaskyne a vodopády, panorámu ryžových polí a terás, či skvelé podmienky na golf. Pokúsime sa Vám priblížiť aspoň zopár atraktívnych miest, čo určite stoja za návštevu počas dovolenky na Bali.

 

 

Aktuálne ponuky dovolenky na Bali z nášho portálu za konečné ceny

Last minute dovolenky na Bali od slovenských CK
All inclusive dovolenky Bali
Dovolenky na Bali od slovenských CK
Poznávacie zájazdy do Indonézie a na Bali
Dovolenka na Bali od českých CK

 

Východná časť Bali, naše tipy a odporúčania na spestrenie dovolenky

Tulamben, raj potápania

Dedinka Tulamben je obľúbenou lokalitou pre milovníkov potápania najmä vďaka potopenému vraku lode Liberty z druhej svetovej vojny. Nachádza sa tu množstvo diving centier, kde si aj Vy môžete spraviť potápačský kurz, zažiť a spoznať niečo nové – exotický podmorský svet. Určite Vás uchváti, tak ako nás. Najlepší čas na potápanie je okolo siedmej ráno, kedy je lepšia viditeľnosť a pokojné more. Približne polhodinovou jazdou na motorke odtiaľto sa nachádza 40 metrov vysoký a osviežujúci vodopád Les.

Padang Bai, križovatka cestovateľov

Za potápaním sa oplatí ísť aj do mestečka Padang Bai, nájdete tu i česko-slovenské potápačské centrum. V okolí sa nachádzajú dve menšie a pokojnejšie zátoky Biastugal a Blue Lagon s peknými plážami, vhodné na šnorchlovanie a potápanie. Odtiaľto sa tiež ľahko dostanete na nádherné exotické ostrovy Lombok, Gili alebo Nusa Penida. Ďalšou obľúbenou lokalitou s priezračnou vodou pre potápanie na Bali je Amed.

Palác v Tirtagangga a biela pláž v Candi Dasa

Najväčším lákadlom je okúzľujúci vodný palác s prekrásnou záhradou plnou jazierok a rozmanitých fontán. Leží asi 6 km od Amlapury. Okrem prechádzky v príjemnom prostredí máte možnosť aj vynikajúceho kúpania. V mestečku Candi Dasa si môžete pochutiť na dobrom obede s pekným výhľadom na krásne leknové jazero . Vo vzdialenosti približne 5 km nájdete pláž s bielym pieskom, vyhlásenú lokalitu na potápanie.

Neznámy Tenganan

Zážitkom je balijská dedina Tenganan obývaná pôvodnými obyvateľmi. Môžete tu vidieť tradičný spôsob života, málo ovplyvnený turizmom. Leží asi 3 km od Candi Dasy. Je jediným miestom v Indonézií, kde sa tkajú technikou dvojitý ikat slávne tengananské šatky. Miestni sa tiež venujú výrobe typických košíkov a originálnych kalendárov na lontárové listy. Pre Tenganan je charakteristické dodržiavanie tradičných rituálov a obradov. Pri troche šťastia ich aj uvidíte, tak ako my. Prišli sme práve v čase, keď sa konala jedna z najvýznamnejších ceremónií. Veľký sprievod mužov, žien a detí odetých v tradičných slávnostných odevoch za doprovodu hlasnej hudby. Nasledoval krátky príhovor náčelníka dediny a potom sa to začalo. Boj s “mečmi“ – zviazanými palmovými listami, ktoré boli riadne pichľavé a ostne zostávali po zásahu zapichnuté v koži. Množstvo takýchto krátkych, no zato veľmi rýchlych a dynamických zápasov bez zľutovania. Bojovníkov sme pozorovali so zatajeným dychom. Všetci prežili a nám zostal krásny, exotický zážitok.

 

Južná časť Bali, dovolenka nielen pre mladých

Náš tip, Jimbaran Bay

Zažite nezabudnuteľnú romantiku na Bali v stredisku Jimbaran. Je známe rybím a zeleninovým trhom, hýriacim farbami. Vyhľadávané sú plážové reštaurácie, kde si môžete vybrať živú rybu, krevety, či homára priamo z akvária. O chvíľu si už na nej budú pochutnávať vaše chuťové kanáliky. Príjemnú exotickú atmosféru dotvárajú miestni hudobníci, morský vzduch a západ slnka. Jimbaran je situovaný v zátoke s miernymi vlnami a fantastickou plážou, južne od letiska a Kuty s dostatkom nočnej zábavy.

Večne pulzujúca Kuta

Pre tých z Vás, ktorý chcete zažiť počas dovolenky trochu adrenalínu v krvi, je výborným riešením surfovanie vo vlnách oceánu. Na tieto vodné radovánky sú ideálne pieskové pláže v letovisku Kuta, najmä známa „66“. Nájdete tu aj bohatý nočný život, množstvo hotelov a pouličných predajcov. Bude Vás lákať vôňa stánkov s jedlom, bary a reštaurácie plné hudby. V Kute nájdete vždy veľa mladých ľudí, preto je známa aj ako najrušnejšia pláž na celom Bali.

Chrám Tanah Lot, neuveriteľná romantika

Nezabudnuteľný západ slnka na Bali zažijete v morskom chráme Tanah Lot postavenom na skale vyčnievajúcej z mora. Na pobreží sa môžete prechádzať po zelenom parku a nakupovať suveníry od výmyslu sveta. V okolí sú skvelé podmienky pre milovníkov golfu a rozsiahle ihriská s fantastickým výhľadom.

Uluwatu a tradičný tanec kecak

Chrám Uluwatu v najjužnejšej časti ostrova, ponúka úžasnú panorámu. Vypína sa na strmom útese nad morom,

výhľady z neho sú skutočne fascinujúce. V blízkosti nájdete i malebné jaskyne so skalnými útvarmi. Ak máte záujem môžete sa zúčastniť na tradičnom tanečnom predstavení kecak.

Kam počas dovolenky na Bali vo vnútrozemí

Ubud, suveníry, umelci a drzé opice

Ak chcete zažiť tradičnú balijskú kultúru,

tak správnou voľbou je návšteva mesta Ubud, kultúrneho srdca ostrova Bali. V centre mesta nájdete zmes chrámov medzi nimi aj kráľovský palác, obchodíky so suvenírmi, reštaurácie a bary. V blízkosti sa nachádza opičí prales, kde sa Vám pri prechádzke v krásnej prírode predvádza neskutočne množstvo bláznivých a drzých makakov. Nezabudnite ani na jedinečnú sloniu jaskyňu Goa Gajah, patriacej do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vstup do jaskyne je trochu netradičný, akoby ste vchádzali do veľkej tlamy. V areáli taktiež stojí hinduistický chrám s bazénikom, očarujúcou záhradou s malými vodopádmi, machom obrastenými skalami a tropickými stromami s obrovskými koreňmi.

Chrám Gunung Kawi

Pekný výlet po Bali si môžete spraviť aj do chrámového komplexu Gunung Kawi z jedenásteho storočia, ležiaceho uprostred ryžových terás a hustého pralesa. Odlišnosťou od iných chrámov sú kráľovské hrobky a svätyne vytesané priamo do skaly na brehoch rieky Pakrisan. Neďaleko vytekajú i pramene Tirta Empul považované za najposvätnejšie na celom Bali.

Besakih, najposvätnejší chrám Bali

Vaša dovolenka na Bali nie je úplná bez návštevy najdôležitejšieho a najväčšieho chrámu na celom Bali, ktorý je situovaný na svahoch sopky Agung vo východnej časti. Množstvo schodov nech Vás určite neodradí. Zo samotného vrcholu sa Vám naskytne nádherný výhľad na fantastické prírodné scenérie až k samotnému oceánu .

Romantický Bedegul

V oblasti Bedugul sa nachádza krásna botanická záhrada

s tropickou exotickou flórou a chrámový komplex Pura Ulun Danu. Ten, akoby plával na jazere Bratan, bez pochýb patrí k jedným z najfotogenickejších na Bali.

Sever ostrova Bali – čo vidieť a spoznať počas dovolenky

Pradávne zvyky a tradície, miestni obyvatelia, tradičná dedinka, vodný palác. Chceli by ste sa okúpať vo vodopáde? Alebo radšej plávať s delfínmi?

Na severe ostrova pri meste Lovina si možete vychutnať výlet lokálnou loďkou za famóznymi delfínmi skákavými alebo si s nimi zaplávať v hotelovom bazéne. Neďaleko Loviny sa nachádzajú horúce pramene Banjar, sústavy kamenných bazénov plných čistej vody z vyvierajúcich prameňov. V tejto oblasti sa nachádza tiež niekoľko vodopádov. Jedným z najvyšších a najpôsobivejších na Bali je Git-Git vysoký približne 40 metrov, obklopený tropickou vegetáciou. Ďalším je o niečo menší Sing Sing, jeho návšteva je ideálna na schladenie počas horúceho dňa.

Luwak – náš horúci tip pre jedinečný suvenír z dovolenky na Bali

Pri potulkách po Bali „ostrove Bohov“ sa zastavte a vychutnajte si pôžitok z najexkluzívnejšej, najnetradičnejšej, najexotickejšej, najdrahšej a podľa mnohých odborníkov najjemnejšej kávy na svete. Taká je káva luwak, tvorcom ktorej je kunovité zvieratko cibetka, ktorá si pochutnáva práve na tých najkvalitnejších plodoch kávovníka. Kávové zrnko sa pri prechode tráviacim traktom tohto gurmánskeho zvieratka obohacuje o rôzne enzýmy, ktoré dodávajú káve výnimočnú chuť.

Ponuka ubytovania na Bali

Dovolenkujete radi privátne a chcete súkromie, top ubytovanie a vynikajúce služby? Ponúkame Vám prenájom vily s bazénom a jacuzzi v dedinke Kaba Kaba. Auto s vodičom, transfer z/na letisko v cene. Možnosť sprevádzania a dohovoru v českom jazyku. Pre viac informácií o ubytovaní na Bali nás kontaktujte.

Ďalšie miesta zaujímavé miesta a tipy pre dovolenku v Indonézii