Dovolenka Korzika, divoké hory, skvelé pláže a gurmánske zážitky

Dovolenka Korzika
Obdivujte úchvatné skalné pobrežie popretkávané zátokami s tyrkysovou vodou, preskúmajte dedinky kde sa akoby zastavil čas. Prejdite horské štíty po najkrajšej vrcholovej trase Európy. Stretnite voľne žijúce prasiatka v lesoch Hornej Korziky a ochutnajte ich premenené na skvelé pochúťky na miestnych trhoch. Spolu s vynikajúcimi syrmi a skvelým miestnym vínom. To všetko počas dovolenky na Korzike. Ponúkame Vám zopár nami overených rád a tipov čo sa určite oplatí vidieť a zažiť počas dovolenky v tejto perle Francúzska.

  

Prenájom auta na Korzike

Ak nechcete byť závislí od miestnej dopravy, či predražených fakultatívnych výletov, výborným riešením je vopred si zabezpečiť prenájom auta v požičovni priamo na letisku. Získate tak najlepšiu cenu a slobodu pri rozhodovaní, kedy a kam máte chuť ísť, kedy a kde zastaviť. Ak ste rodina, v hodnote približne dvoch výletov máte auto k dispozícii celý týždeň.
 

Dovolenka na Korzike pre gurmánov

Hrdí Korzičania aj v dnešnej dobe najviac uznávajú svoju tradičnú kuchyňu s produktami miestnych gazdovských dvorov a malých fariem. Malé tradičné obchodíky a miestne pravidelne konajúce sa trhy prekypujú vôňami a chuťami tohto ostrova. Pozor, za nákupmi nikdy nechoďte najedení. Pre zákazníkov sú pripravené ochutnávky výrobkov a ak nie, radi Vám odkroja či nalejú. Veď predsa, aké by to bolo predávať mačku vo vreci.

Dovolenky na Korziku z nášho portálu

Dovolenky na Korziku letecky z Bratislavy
Dovolenky na Korziku vlastnou dopravou

 

Korzické víno

Korzika je i krajom znamenitého vína. Cestou po východnej časti ostrova určite narazíte na pútače pozývajúce k návšteve niektorého z miestnych vinárstiev. Neváhajte sa zoznámiť s tradíciou, výrobou a produkciou miestneho fenomenálneho moku. Že ste autom? Vo Francúzsku je tolerancia 0,5 promile, pri malej degustácii môžete byť bez obáv. Ak sa Vám vínko zapáči, práve tu priamo od zdroja je za najlepšiu cenu. Ďalšou alternatívou sú miestne vinárničky s vinotékami, kde pri vynikajúcom vínku určite strávite príjemný večer.
 

Korzické trhy

Plodmi lesa a jedlými gaštanmi živené polodivé ošípané majú jedinečnú chuť mäsa a zdravý tuk. Poctivé, niekoľko mesiacov zrejúce, tepelne neopracované výrobky z nich sú famóznou delikatesou. Výber je neskutočne bohatý, od množstva druhov šuniek, salámov, paštét, po prvotriedne klobásy rôznych príchutí. Samostatnou kapitolou sú syry s plesňou na povrchu (camembert), či vo vnútri (gorgonzola) alebo niekoľko rokov zrejúce tvrdé syry parmezánového typu. Na výber máte kravské, ovčie, kozie a vždy znamenité – korzická gazdovská česť a hrdosť inak nedovolia.

Dovolenka na Korzike pre aktívnych

Tento nádherný ostrov ponúka skĺbenie skvelých výletov jedinečnými horskými scenériami, historickými pamiatkami a oddychom na očarujúcich plážach i v romantických skalných zátokách s tyrkysovou vodou. Kam teda ísť?

Západná Korzika

Ajaccio

mesto dýchajúce históriou, rodisko slávneho Napoleona. I keď časť domácich ho považuje za zradcu korzičanov, múzeum a mesto samotné je jedinečné. Ak Vás poznávanie omrzí, navštívte niektorú z vinárničiek alebo sa schlaďte v morských vlnách na pláži v blízkom mestečku, či zátoke Porte de Lava.

Calanches de Piana a národný park Scandola

Vydajte sa z Ajaccia po pobreží smerom na sever, objavíte fasinujúce scenérie vytesané vetrom a morom do ružovej žuly. Krajina ako z iného sveta. Strmé útesy končiace v blankytnom mori Vám pripomenú silu a moc prírody. Ak máte chuť na plavbu a pritom poznať jedno z top miest Korziky, pokračujte do mestečka Porto a objednajte si lodný výlet. Národný park Scandola (UNESCO) na poloostrove Capo Girolata poznáte najlepšie práve z lode. Plavba medzi ružové útesy neskutočných tvarov s množstvom jaskýň a je skutočne úchvatná.

Gorges de Spelunca

Ak pokračujete ďalej smerom do vnútrozemia, medzi obcami Ota a Evisa odporúčame navštíviť úchvatnú tiesňavu Spelunca. Rieka Spelunca vytvorila jedinečnú scenériu tejto tiesňavy s panoramatickými výhľadmi na ružovo-červené žulové skaly. Plavky berte určite so sebou a schlaďte sa v prírodných bazénoch vytvorených medzi obrovskými balvanmi.

Tour de la Parata

Prežite romantický letný večer prechádzkou po tomto jedinečnom poloostrove severne od mesta Ajaccio. Panoráma janovskej veže zakončená scénickým západom slnka nad Krvilačnými ostrovmi Iles Sanguinaires.
Prečo krvilačné? Sami uvidíte odpoveď pohľadom na červené skaly topiace sa v posledných lúčoch zapadajúceho slnka.

Stredná Korzika

Gorges de la Restonica, Corte

V srdci Korziky, juhozápadne od mestečka Corte, nájdete jedinečnú tiesňavu Gorges de la Restonica, jeden zo scénických vrcholov ostrova.
Cesta autom sem je skutočný adrenalín. Stojí však zato. Rieka Restonica preteká nádherným, čiastočne zalesneným územím a tvorí romantické prírodné bazény. Vydať sa môžete aj ďalej k viacerým horským jazerám s krištáľovou vodou. Majte však na pamäti, že tunajšia nadmorská výška je 1700-1900 metrov, počasie sa môže meniť, preto teplé oblečenie so sebou i v najteplejšom lete. Ak sa však počasie vydarí a zabudnete na plavky, práve tu to nikomu vadiť nebude. Cestou späť sa určite zastavte aj v historickom a veľmi romantickom mestečku Corte.

Južná Korzika

Kaňon Bavella, mestečko Porto Vecchio

Chcete si okoreniť dovolenku adrenalínom vyplaveným pri kaňoningu? Skvelým miestom pre toto dobrodružstvo je scénický kaňon Bavella so svojimi zvláštnymi ihlanovitými štítmi. Ak na to nemáte odvahu, iba samotná prechádzka úžasnou panorámou kaňonu určite stojí zato. Z týchto scenérií sa Vám určite zatají dych. Cestou sa určite zastavte v malebnom mestečku Porto Vecchio, poprechádzajte sa úzkymi romantickými uličkami, ochutnajte miestne skvelé vínko.

Pláž Palombaggia

Ak budete pokračovať smerom ďalej na juh nevynechajte pláž Palombaggia, mnohými, aj nami, považovanú za najkrajšiu na Korzike. Neváhajte sa tu poprechádzať a objaviť ďalšie malé romantické panenské pláže s bielym pieskom.

Bonifacio

Zlatým klincom nielen juhu ale aj právom celej Korziky je prístavné mestečko Bonifacio. Táto vstupná brána na juh ostrova je

jedným z najmalebnejších miest stredomoria. Rozsiahla pevnosť mu v minulosti dávala ochranu pred dobyvateľni a chránila obyvateľov žijúcich na obrovskom útese nad morom. Za všetko snáď vypovedia fotografie.

Kompletná fotogaléria