Dovolenka Indonézia, exotika, poznávanie, cesty za prírodou

Dovolenka Indonézia - exotika, príroda a poznávanie

Indonézia leží v juhovýchodnej Ázii a Oceánii na rozlohe 1 904 569 km² na viac ako 17 000 ostrovoch a ostrovčekoch vulkanického pôvodu s počtom obyvateľov približne 230 miliónov. Hlavným mestom je Jakarta nachádzajúca sa na ostrove Jáva. Ak uvažujete o dovolenke v tejto exotickej krajine, bolo by hriechom stráviť ju iba na plážach. Indonézia je krajina plná zvykov, tradícii, rozmanitých kultúr, náboženstiev a priateľských ľudí. Je rozľahlou a veľmi pestrou krajinou, ponúkajúcou úchvatné tropické pláže, vynikajúce možnosti poznávania, potápania, surfovania, dažďové pralesy, fascinujúce scenérie, impozantné sopky, či množstvo osviežujúcich vodopádov.

 

 

Určite je omnoho viac zaujímavých miest v Indonézii ako nami uvádzaných. Touto formou by sme sa však radi podelili o naše zážitky a skúsenosti z tejto exotickej destinácie, kde sme viackrát strávili nezabudnuteľnú dovolenku, či dobrodružnú expedíciu a nadviazali zaujímavé kontakty. Prijmite preto zopár našich rád a tipov kam ísť a čo vidieť počas dovolenky v Indonézii.

Dovolenku v Indonézii si môžete zorganizovať sami a cestovať na vlastnú päsť alebo si môžete vybrať organizovaný zájazd na našich portáloch.

 

Tu sú naše ponuky dovoleniek do Indonézie za konečné ceny

Poznávacie zájazdy od slovenských CK 
Oveľa širšia ponuka od českých CK
Dovolenka na Bali od slovenských CK*
Omnoho viac dovoleniek na Bali od českých CK
Lacné ubytovanie na Bali týždeň/os od 99€

*Závisí od voľných miest v najnižšej knihovacej triede leteckej spoločnonsti
 

Indonézia, Bali, dovolenky na ostrove bohov

Je najznámejším indonézskym ostrovom s vynikajúcou ponukou pre relax na plážach, nočný život a prežitie nezabudnuteľnej exotickej dovolenky. Pre cestovateľov za poznávaním je však ideálnou základňou. Nájdete tu najlepšie cestovateľské zázemie, dobrú a lacnú leteckú i námornú dostupnosť do najvychytenejších lokalít tejto rozľahlej krajiny. Ak chcete poznávať Indonéziu, nie je lepší východiskový bod ako ostrov Bali. Jednotlivé expedície do okolitých častí Indonézie môžete spojiť vždy s pár dňovým oddychom. Nájdete množstvo hotelov či hostelov rôznej kategórie za dostupné ceny. Poznávanie pamiatok, prírody, potápanie, surfing, tradičné masáže alebo delfinoterapia sú len zlomkom možností pre doplnenie zásob energie pre na ďalšie cesty. Detailnejšie o dovolenke na Bali v tomto článku.

 

Ostrov Jáva, Indonézia – čo by ste mali určite vidieť a spoznať

Najľudnatejší ostrov Indonézie, odporúčame sa vyhnúť chaosu v hlavnom meste Jakarta. Toľko ľudí, také osídlenie a také dopravné zápchy ste ešte nevideli a asi ani neuvidíte. Pre našinca sú určite najatraktívnejšie nasledujúce ciele:

  • Najväčší budhistický chrám sveta Borobudur, zapísaný v zozname UNESCO, ležiaci cca 40 km od mesta Yogyakata.
  • Trek na jednu z najaktívnejších sopiek Indonézie Bromo /2392m.n.m/. Zažijete úžasnú mesačnú krajinu, iný svet a odmenou za Váš čas a námahu, budú neuveriteľné scenérie. Výstup je vhodný i pre menej zdatnejších, miestny ojek alebo taxi Vás vyvezie až ku schodom ku kráteru.
  • Určite by ste nemali vynechať podľa nás zlatý klinec Jávy, sopku Kawah Ijen. Cestou pomedzi tropickú džungľu a vrchy vysadené pravou nefalšovanou kapustou a inou zeleninou, kávovými plantážami, cez tradičné dedinky sa dostanete do východiskového kempu. Odtiaľ cca 1,5-2 hodinovým trekom až ku kráteru sopky Kawah Ijen. Cestou budete stretať nosičov nesúcich viac ako 60 kilogramové koše síry priamo z dna krátera. Každý nesie asi toľko čo sám váži, skúste to aj Vy! A z dna krátera je to nielen namáhavé, no najmä silné sírové výpary sú mimoriadne nepríjemné… Odporúčame prenocovať za pár rupií v niektorej z bývalých manufaktúr, pamätajúcich dávnu holandskú nadvládu, a prerobených na jednoduché ale veľmi príjemné hotelíky.

Ak máte čas a radi si vychutnáte genius loci, rezervujte si na dovolenkový výlet na Jávu 7-8 dní. Ak ponáhľate, ako klasický Európan, rátajte minimálne s piatimi dňami.

Ako to všetko čo najlepšie absolvovať ?

Letecky z Bali do Yogyakarty a miestnou dopravou na Borobudur, Bromo, Kawah Ijen alebo presne opačným smerom. Z Bali trajektom na Jávu a z Yogyakarty letecky späť. Prípadne sa presunúť na ďalšie zaujímavé miesta v Indonézii.

 

Indonézia, ostrovy Gili – dovolenka stvorená pre relax

Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air sú tri ostrovy obklopené úžasnými bielymi plážami s priezračnou tyrkysovou vodou a tropickou vegetáciou. Sú ideálnym dovolenkovým miestom v Indonézii na šnorchlovanie a potápanie – objavte korytnačie mestečko, Shark point či Manta poit.

  • Gili Trawangan

Z Gili ostrovov je tento najväčší a najdynamickejší s bohatým nočným životom. Je plný štýlových barov a reštaurácií. Za pár rupií si môžete požičať bicykel a nájsť si súkromnú pláž len pre seba. Celý ho v pohode stihnete obísť za približne hodinu.

  • Gili Meno

Najkľudnejší zo všetkých troch ostrovov, žiadny bujaré noci, relax a kľud v lone prírody. Nachádza sa tu i vtáčí park a uprostred ostrova slané jazero.

  • Gili Air

Je kompromisom, môžete sa výborne zabaviť a nie je problém nájsť si svoju oázu pokoja.

Ako sa dostať na ostrovy Gili?

Z Bali jednoznačne rýchloloďou. Zaberie to cca 2 až 2,5 hodiny z prístavu Padang Bay. Najlepšie je usadiť sa na hornej palube, nebudete cítiť až tak veľmi výpary benzínu a slabšie žalúdky pohyby mora.

Pre cestu z Lomboku si môžete vybrať z dvoch možností, buď rýchloloď z mestečka Senggigi, alebo rozhodne krajšiu a lacnejšiu variantu – lokálnu loďku z prístavu Bangsal vzdialeného od Senggigi asi 40 minút.

 

Indonézsky ostrov LOMBOK – top destinácia pre aktívnu dovolenku

Čo zažiť na Lomboku? – Určite výstup na sopku Gunung Rinjani (3726 m.n.m)

Jedinečným zážitkom na Lomboku a  jedeným z top zážitkov dovolenky v Indonézií je výstup na sopku Rinjani. Druhý najvyšší vrchol Indonézie, zaberá viac ako 65 km2 na severe ostrova. Tento výlet si však vyžaduje dostatok času i dobrú fyzickú kondíciu. Jeho zdolanie a následný zostup je náročný, zaberie 3 dni chôdze z horúcich trópov až, na Indonéziu nezvykle chladnému, vysokohorskému pásmu. Ale Vaša námaha rozhodne bude stáť za to. Neuveriteľne nádherné scenérie, ktorými nás matka príroda obdarila, meniaca sa vegetácia i fauna, no National Geographic 3D.

A ako sa dostať na Rinjani?

Po príchode na ostrov Lombok vyhľadajte transfer /taxi, ojek – mototaxi/ do dedinky Senaru s nadmorskou výškou 600 metrov. Tu, v niektorej z miestnych agentúr, po tradičnom zjednávaní, lacno zakúpite trek s kompletným vybavením pre výstup, sprievodcom, kuchárom i nosičom v jednom. Ak sa máte aspoň trošku radi, určite nedoporučujeme absolvovať výstup na vlastnú päsť.

Prečo ísť na Rinjani a čo uvidíte:

Nádherné vodopády – Sindang Gile, ku ktorému vedie udržiavaný chodník. Ľahko ho nájdete, je to asi 10 minút chôdze. Druhým bol vodopád Tiu Kelep vzdialený približne 30 minút – nachádza sa uprostred džungle, kde sa môžete osviežiť a zaplávať si v prírodnom jazere pod vodopádom.

Trek začína v mestečku Senaru. Zaregistrujete sa v Rinjani Trek Centrum. Následne s malými prestávkami pokračujete až k okraju kráteru vo výške 2600 m.n.m, kde sa utáboríte. Pohlaď na tyrkysové kráterové jazero Segara Anak (Dieťa mora) uprostred masívneho kráteru a v ňom dokonalý kužel Gunung Baru (Nová hora) je pri  západe slnka dostatočnou odmenou po náročnom dni.

Druhý deň Vás čaká zostup do krátera (2050 m.n.m), kde určite oceníte kúpanie v jazere a skutočný relax Vám bude dopriaty vo vodopáde s horúcimi prameňmi. Po odpočinku a obede pokračujete ďalej smerom k vrcholu až do výšky 2900 m.n.m. Nasleduje noc v stanoch a  celkom solídnej zime. Budíček o 2:30 v noci a zlatý klinec cesty, samotný vrchol Rinjani. Všade tma a cesta k vrcholu nie je žiadna hračka. Prvú hodinu prudko stúpate nahor po štrkovej ceste, nasleduje 1,5 hodiny po hrebeni a ďalšia 1,5 hodinka po štrku prudko do kopca až k vrcholu. A je to tu, nezabudnuteľný východ slnka, výhľad na Lombok, Gili, Bali a mnoho ďalších ostrovov a ostrovčekov.

Kam ďalej na Lomboku

Následne si môžete popri pobreží z prístavu Bangsal do mesta Senggigi dopriať zaslúžený oddych. Toto pobrežie je posiate rozprávkovo bielymi plážami, ako stvorenými pre relax po náročnom treku, alebo pre prvé a posledné dni pobytu na Lomboku. Odtiaľto je ľahko dostupné letisko a výber ďalšieho cieľa dovolenky v Indonézii.

Mataram

Je vzdialený cca 30 minút od mesta Senggigi. Cestou môžete navštíviť najväčší, pri mori nachádzajúci sa hinduistický chrám na Lomboku. V Matarame je pravý nefalšovaný lokálny trh, kde môžete nájsť čerstvú zeleninu, ovocie, koreniny, čerstvé ryby a rôzne sladkosti, je to určite zážitok a pre niekoho možno aj kultúrny šok.

 

Komodský národný park, Indonézia – dovolenka s drakmi

Je cieľom mnohých cestovateľov a určite nie každému sa ho podarí dosiahnuť. Dovolenka v Indonézii však bez jeho návštevy určite nie je kompletná. Je domovom legendárnych komodských drakov, najväčších jašterov sveta. Rozpína sa po ostrovoch Komodo, Rinca, Padar, Gilli Motang a 25 menších ostrovoch s celkovou rozlohou 1,733 km2. Populácia jašterov v národnom parku je približne 2500 kusov. Park bol pomenovaný podľa ostrova Komodo s rozlohou 390 km2, na ktorom sa nachádzajú najväčšie tvory tohto prahistorického draka.

Ako sa dostať na Komodo:

Na výber máte letecké spojenie z Bali alebo plavbu loďou z mesta Labuan Lombok do Labuan Bajo na ostrove Flores. Ak sa rozhodnete pre loď, cestou trvajúcou 4 dni máte zopár zastávok na niektorých z nespočetného množstva zelených ostrovčekov všade vôkol Vás. Sú spojené s kúpaním vo vodopádoch,  jazerách a samozrejme aj v mori.
Ak priletíte na ostrov Flores, čaká Vás plavba loďou z mesta Labuan Bajo.

Medzi najnavštevovanejšie ostrovy Komodského národného parku patrí ostrov Rinca, vzdialený zhruba 2 hodiny loďou z Labuan Bajo. Na hlavný ostrov Komodo sa dostanete po ďalších dvoch hodinách plavby. Počas nej môžete sledovať množstvo prekrásnych ostrovčekov a pri troche šťastia pozorovať aj delfíny. Po príchode na ostrovy Vám pridelia miestneho rangera, s ktorým absolvujete výpravu ostrovom za týmito prahistorickými príšerami. Uvidíte počas nej i jelene, vtáky, hady, vodných byvolov a samozrejme komodských drakov. Nechýba ani výhľad na zelenajúce sa pahorky ostrova a následne odpočinok pri domčekoch miestnych obyvateľov. Ak zúfate, že sa Vám nepodarilo dobre nafotiť drakov počas treku, stihnete to práve teraz! Tu sa zdržiavajú niektorí postarší varani, čakajúci na sýty obed od domácich.

Ďalšie aktivity na Komodo

Komodský národný park však nie sú iba varani, tiež je ako stvorený pre potápanie. Patrí medzi najbohatšie a najrozmanitejšie podmorské lokality na svete. Obyvateľmi tohto podmorského sveta sú obrovské manty, raje, korytnačky, žraloky, delfíny, viac ako 1000 ďalších druhov rýb a 250 druhov koralov. Toto miesto ponúka potápanie s rôznymi stupňami obtiažnosti, od začiatočníkov až po expertov. Môžete si tu vyskúšať i ponory v prúde alebo v jaskyni.

 

Borneo, Indonézia – dovolenka v súlade s prírodou

Veľké časti pôvodných dažďových pralesov a v nich žijúcej fauny padli už za obeť ľudskej chamtivosti a nenásytnosti. Napriek tomu by ste nemali vynechať počas dovolenky v Indonézii tento tretí najväčší ostrov sveta. Stále zostalo dosť oblastí málo poznačených civilizáciou a určite je ďalšou top destináciou Indonézie, z ktorej si odnesiete celoživotné zážitky. Len si treba správne vybrať kam ísť. Rozhodne je ňou oblasť južného Kalimantanu, kde sa v povodí rieky Kumai nachádza národný park Tanjung Puting s pôvodným dažďovým pralesom plným života. Môžete pozorovať rozmanitú faunu a flóru, od mäsožravých rastlín cez obrovské bromélie visiace na stromoch s lianami rôznych tvarov, po krokodíly, obrovské kŕdle vtáctva a druhov opíc ako kahau nosatý, orangutan, gibon, makak a ďalších.

Ako sa dostať na Borneo – Južný Kalimantan – Pangkalan Bun

Na Južný Kalimantan, letisko Pangkalan Bun, je dostupná letecká doprava z Jakarty a Surabaya. Lety sú 1-2x denne a je nutné si zakúpiť letenky dostatočne včas, najmenej 7-10 dní pred plánovanou cestou. Ceny sú zvyčajne stabilné a nekolíšu takým spôsobom, ako sme zvyknutý z Európy.

Čo uvidíte na Borneu alebo plavba do divokého tropického raja

Z Pankalan Bun budete v rámci výletu presunutí do prístavného mestečka Kumai,

kde sa nalodíte na klokot, miestnu malú motorovú loď. Pri vstupe do národného parku Vás upúta voda farby kávy s mliekom a po brehoch rieky rastúce palmy. Po chvíli už začne hustnúť vegetácia a nakoniec zostáva už len hustý dažďový prales. Aj voda mení farbu – teraz vďaka svojej zásaditosti pripomína Coca-colu. Netrvá dlho a uvidíte jedinečné prírodné divadlo v podaní opíc druhu kahau nosatý, výborných, neúnavných skokanov. Mimochodom, okrem výrazného nosa, ich výzor mimoriadne pripomína trvalého návštevníka pohostinského zariadenia. Nedajte sa však zmýliť, ich obratnosť Vám spôsobí nemalé problémy pri snahe zvečniť ich fotoaparátom. Počas výletu máte zastávky v  kempoch, kde prebieha kŕmenie orangutanov, no hotový cirkus. Neuveríte, koľko banánov si dokážu napchať do úst. Veľmi pútavé je pozorovanie dojemnej starostlivosti matiek o svoje mláďatá, starajúcich sa až 8 rokov o svoje jediné mláďa. Čerešničkou na torte je pozorovanie divých orangutanov v ich prirodzenom prostredí.

 

Pár našich dobrých rád na dovolenku v Indonézii:

  • Zakúpenie výletov v Indonézii
    Odporúčame výlet nikdy neobjednávať vopred cez web či agentúru, ale priamo na mieste. Inak sa Vám celá dovolenka v Indonézii môže predražiť. Nemusíte mať obavu, veď kto by tu nechcel Vaše peniaze!
  • Zjednávanie
    Vždy, všade a ako sa len dá. Pozor i Vaše oblečenie a cennosti napovedia predávajúcemu koľko si má pýtať.
  • Doprava
    Ceny sú veľmi mierne, pozor však, komu sa zveríte do rúk. Najmä pri využití ojeku /mototaxi/. V Indonézii je vodičom každý, kto má ruky a nohy. Vodičský preukaz? Kto by sa zdržoval takou formalitou, keď ide o kšeft! A spôsob jazdy a dopravy bude pre Vás určite kultúrnym šokom a celoživotným zážitkom.
  • Oblečenie
    Na Bali, ako oáze hindiustov v inak moslimskej Indonézii, sa toleruje všetko /výnimkou sú chrámy/. Pri návšteve ostatných častí si však musia dať pozor najmä dámy a zbytočne oblečením neprovokovať.  Indonézania sú veľmi tolerantní moslimovia, ale všetko má svoje hranice.

Zaujali Vás naše skúsenosti z dovoleniek v Indonézii?

Radi Vám poradíme s výberom zájazdu presne podľa Vašich požiadaviek. Pre dovolenku na vlastnú päsť vypracujeme do nami navštívených destinácií itinerár, doporučíme trasy, lety, miestne služby a agentúry. Zdarma pre stálych klientov, pre všetkých ostatných mininálne pri zakúpení ubytovania.