Divoká Keňa, top safari sveta

Divoká Afrika a safari v buši, veľká migrácia a veľká päťka, sen mnohých cestovateľov. Keňa je jednou z mála krajín sveta, kde všetko môžete vidieť na vlastné oči. Ako si svoj sen splniť? Základnými predpokladmi sú čas, odvaha a samozrejme peniaze. Čas preto, že safari je v reálnej divočine, nie je to ZOO. Čím viac ho máte, tým viac uvidíte. Odvaha je určite nutná pre prekonanie obáv z neznámeho. Zároveň, keďže vláda i podnikatelia sú si vedomí atraktivity a jedinečnosti safari v Keni, nie je lacnou záležitosťou. Ak ste rozhodnutí cestovať, pripravili sme pre Vás zopár našich dobrých rád a skúseností, aby safari v Keni bolo jedným z Vašich top cestovateľských zážitkov.

 

 

Ako si vybrať safari v Keni

Ak chcete spojiť safari spolu s kúpaním pri mori, ideálnou voľbou je výber dovolenky z aktuálnej dostupnej ponuky a

zakúpenie safari balíčka vopred, prípadne v mieste pobytu. Je to najlacnejšia varianta vhodná však pre safari s dĺžkou do 4 dní. Výhodou je flexibilita výberu služieb a ich prispôsobenie vlastným požiadavkám. Nemusíte sa podriaďovať skupine, ste pánom situácie, sami rozhodujete kedy, kam, čo a koľko chcete vidieť.
 
 
Druhou možnosťou je zakúpenie poznávacieho zájazdu z našej ponuky, špecializovaného na safari. Jeho hlavnou náplňou je safari po najznámejších parkoch Kene, zvyčajne s krátkym pobytom pri mori na záver. Rátajte so skvelými zážitkami, ale i veľkými presunmi a vyššou cenou. Všetko máte dopredu sprievodcom nalinkované. Trasu, zastávky, jednotlivé tripy. Pre niekoho dobrá voľba bez starostí, pre iného obmedzujúce z hľadiska prispôsobenia programu vlastnému gustu. Chcete pobyt spestriť okrem safari aj ďalšími výletmi? Pozrite aj naše rady a tipy pre dovolenku v Keni
 
 

Safari v Keni individuálne

Pre všetkých, ktorí nepotrebujú záštitu organizovaného turizmu je najlepšou voľbou zakúpenie leteniek, ubytovania a safari vopred z domu. Ak máte dostatok času, radi zmlúvate a skutočne viete čo chcete poznávať, môžete safari zakúpiť až priamo na mieste. Vieme Vám tiež sprostredkovať prenájom ubytovania v Keni. Prenajímateľ po dohode zároveň pre Vás vie zabezpečiť safari, výlety a ďalšie služby priamo na mieste v českom alebo slovenskom jazyku.
 
 

Safari a zájazdy do Kene z nášho portálu

Safari a poznávacie zájazdy do Kene
Last minute Keňa z Prahy
Dovolenky do Kene
Dovolenka v Keni all inclusive
Ubytovanie Keňa, hotel, vila apartmán

 

Kedy ísť na safari do Kene

Ideálnym obdobím je druhá polovica obdobia sucha, t.j. mesiace február, marec a august až október. Väčšina riek je vyschnutých, zvieratá v tom čase vyhľadávajú napájadlá a zdržujú sa v ich blízkosti. Práve pri nich uvidíte ich najväčšiu koncentráciu. Zároveň v tomto období je tráva nízka a vyschnutá. Buš je tým prehľadnejšia s oveľa lepšími podmienkami na pozorovanie. Mimo tohto obdobia je pozorovanie o niečo horšie a zvieratá sú rozptýlené po buši. Nemusíte mať však obavy, uvidíte ich dostatok, iba viac sa za nimi nacestujete.
 

Kde je v Keni najlepšie safari

Väčšina safari výprav kombinuje návštevu niektorých zo štyroch najznámejších parkov Keni. V každom z nich máte možnosť vidieť veľkú päťku, každý z nich je však iný a ponúkne niečo naviac. Ak by ste ich chceli navštíviť všetky, rátajte s dĺžkou safari minimálne 7 dní.

Tsavo East

Život zvierat tu ovplyvňujú rieky Voi a životodarná Galana. Tá v ňom, ako jediná nevysychajúca, je domovom hrochov a krokodílov. Je najväčším parkom Kene. Pozorovanie bohatého množstva rozmanitej fauny je určite top zážitkom pre každého cestovateľa.

Tsavo West

Susediaci západný park je hornatejší, zelenší s mnohými krásnymi scenériami. Doporučujeme návštevu prameňov Mzima Springs, oázu s kryštáľovo čistou vodou a pozorovateľňou života hrochov, krokodílov a rýb priamo pod vodou. Určite sa zastavte i na Roaring Rocks, naskytne sa Vám úžasný výhľad na celú panorámu Tsavo West.

Amboseli

Leží priamo pod takmer šesťtisícovým Kilimanjarom, o božský výhľad máte postarané. Najpočetnejšie stáda slonov nájdete práve tu. Od farby zeminy a bahna, ktoré tak obľubujú, má ich koža jedinečný červenkastý nádych.

Masai Mara

Iba v Masai Mara, od prelomu júla

/ júla až do polovice septembra, môžete vidieť na vlastné oči tiahnutie miliónov pakoní a zebier z tanzánskeho Serengeti za pastvou v rámci veľkej migrácie. Jedinečný zážitok, ktorý zostane navždy vo Vás, nastáva pri migrácii stád cez rieku Mara, plnú krokodílov, vždy na začiatku a konci tohto obdobia. Je najvzdialenejším parkom od pobrežia, 800 km cesta po súší zaberie podľa stavu ciest a počtu prestávok 14-18 hodín. Ideálna i keď drahšia je preto letecká doprava.

Safari pre nenáročných a rodiny s deťmi

Ak nie ste priaznivcom dlhých presunov môžete navštíviť niekoľko privátnych rezervácií ako Shimba Hills pri Južnom pobreží, Ngutuni pri meste Voi alebo Hallerov park v Mombase.

Pri presunoch rátajte vždy s časovou rezervou a príliš sa nespoliehajte na informácie od miestneho sprievodcu. Africké plynutie času a odhad vzdialenosti je často v rozpore s realitou. Cestu si preto vždy doma prezrite na mape, rátajte s rýchlosťou po prašných cestách do 50 km/h + časom na pravidelné prestávky.
 

Ceny safari v Keni

Závisia tak ako všade vo svete od kvality poskytovaných služieb a renomovanosti organizátora. Určite ste hľadali informácie i na ďalších miestach, berte však historky o cene uzmlúvanej o 50% alebo safari výprave na 3 dni za 100€ s rezervou. Pár drobných, prípadne výlet naviac sa Vám vybojovať určite podarí, s tým každá spoločnosť ráta. No každá strana má dve mince a väčšinou je neúmerne nižšia cena na úkor kvality a rozsahu služieb. Treba mať vždy jasnú predstavu o tom, do čoho chcete investovať svoje peniaze. Prvoradé je preto pri kúpe presne stanoviť, čo požadujete. Všetko je o komunikácii, predídete tým možnému sklamaniu. A to najmä:

  • Rozsah safari, kam chcete ísť a čo vidieť
  • Kvalitného a skúseného safari sprievodcu
  • Počet osôb. Ideálne 4-5 na auto
  • Typ a kvalitu safari vozidla
  • Výber ubytovania v lodgi, v stane s pevnou podlahou, či táborisku.
  • Počet dní vo vnútri národného parku /vstupy sú na 24 hodín/. Tu buďte skutočne opatrní. Ľahko sa stane, že na úkor ceny budete ukrátení na službách, či dĺžke pobytu v rezervácii!
  • Rýchlosť zabezpečenia náhradného vozidla v prípade poruchy. Toto je riziko malých spoločností. Ak ho chcete minimalizovať, radšej si priplaťte pár € a máte garanciu. Radi Vám poradíme, prípadne odporučíme.

Po zadefinovaní týchto základných náležitostí pristúpte k zjednávaniu a kúpe. Nikdy nemusíte mať obavu, čo ste si zaplatili, to dostanete. Nikto Vás nepodvedie. Či kúpite na pláži u beach boys alebo v agentúre. Na spokojnosť zákazníka sa medzi safari spoločnosťami veľmi dbá a nikto si nedovolí negatívnu reklamu. Všetky lodge, kempy i táboriská sú na veľmi dobrej úrovni a hosť je v nich veľmi vážený. Iný spôsob je predaj cez internet, kde sú ceny vopred pripravených balíkov pevné a dopredu presne viete, čo kupujete. Tento spôsob kúpy safari odporúčame najmä v období veľkej migrácie, kedy sú termíny dlho vopred vypredané.