Kappadokia – dovolenka uprostred divokej tureckej Anatólie

Dovolenka Kappadokia, let balónom
Scénické skalné ihly unikátnych tvarov, jedinečné jaskynné príbytky, história podzemných miest, prechádzky údoliami ako z inej planéty, panoramatické výhľady počas letu balónom. To je turecká Kappadokia. Jeden z úžasných divov sveta vytvorených prírodou a slúžiaci tisícročia i ku prospechu ľudí.

Chcete prežiť dovolenku, či absolvovať výlet práve do tejto časti Turecka? Poskytneme Vám zopár našich rád, tipov a odporúčaní, kam ísť a čo si nenechať ujsť počas dovolenky v tomto kúte tureckej Anatólie.

Kedy si vybrať dovolenku v Kappadokii

Ideálne obdobie pre návštevu Kappadokie je od apríla do konca júna a september. V období prázdnin tu počas dňa zvyčajne býva príliš horúco, čo nepraje dlhším trekom a výpravám. Naviac i nápor turistov je väčší, čo ovplyvňuje miestne ceny za služby.
 

Poznávacie zájazdy a dovolenky do Turecka s konečnou cenou z nášho portálu

Poznávacie zájazdy do Turecka z Bratislavy
Všetky dovolenky do Turecka
Poznávacie zájazdy do Turecka z Prahy

 

Jaskynné ubytovanie v Kappadokii

Spoznajte na vlastnej koži ako stáročia žili a donedávna ešte bývali miestni obyvatelia. Troglodytické ubytovanie v tradičnej jaskyni je skutočne veľkým zážitkom. V lete i zime s príjemnou, stálou teplotou a konštantnou vlhkosťou.

Naše tipy na ubytovanie

Ak cestujete samostatne, určite Vám prídu vhod naše tipy na kvalitné jaskynné ubytovanie. Výborný pomer cena/výkon s umiestnením na top mieste spĺňa Vineyard Cave Hotel , či o niečo drahší hotel Turquaz Cave . Unikátne jaskynné izby so všetkým pohodlím, luxusným interiérom a exteriérom ako z ríše divov ponúka hotel Anatolian House . Čerešničkou je vínna fontána grátis. Kto sa nenechá odradiť cenou, má o celoživotný zážitok postarané.
 
Pre dokonalé poznanie Kappadokie je najlepšou voľbou prenájom auta
 

Naše tipy čo určite vidieť a kam ísť počas dovolenky v tureckej Kappadokii

Göreme – živé centrum v srdci Kappadokie

Živé centrum s množstvom kvalitných služieb dokonale uspokojí každého návštevníka. Miestni už dávno opustili svoje skalné príbytky, ktoré sú teraz sú voľne prístupné pre preskúmanie práve Vami. Prechádzka po okolitých skalných ihlách a troglodytoch je skvelým začiatkom poznávania Kappadokie. Namiesto pasce na turistov, v sprievodcoch vychváleného Open-Air múzea, odporúčame vydať sa priamo oproti vchodu doň. Uvidíte to isté a zdarma, bez davu turistov. Nádherný deň môžete zakončiť pri západe slnka romantickou vyhliadkou nad mestom na úchvatnú panorámu Kappadokie.

Údolia Kappadokie

Sú jedným z najlepších miest, kde vidieť na vlastné oči jedny z top scenérií sveta! Turistické trasy k nim vedú zo všetkých smerov sú veľmi dobre značené. Údolia ako Rose Valley, Pigeon Valley, Love Valley, Zemi Valley, či Honey Valley sú skutočne unikátne. Každé je iné, s iným reliéfom krajiny a jedinečnými skalnými útvarmi. Ideálnym východzím bodom je mesto Göreme. Ak chcete ísť mimo vychodených trás, zájdite ďalej, južne od gréckeho mestečka Mustafapasa nájdete údolie Soganli Valley. Ďaleko od davov, so svojimi nádhernými výhľadmi a s do skál vyrytými kostolmi, Vás určite uchváti. Je ideálnym miestom pre prežitie romantického dňa uprostred divokej tureckej Anatólie. Ak si tieto miesta chcete vychutnať dokonale, na každé údolie si rezervujte minimálne 2-3 hodiny.

Mestečko Cavusin

Táto malá obec medzi mestami Göreme a Avanos s opustenou jaskynnou dedinou,

stojí určite za preskúmanie. Je pokojnejším miestom, kde môžete vidieť a zažiť, ako vyzeralo kedysi Göreme. A ochutnávka vín? Skvelý zážitok!

 

Skalný hrad a dedinka Uchisar

Najvyšší bod Kappadokie, dedinka Uchisar, obľúbená najmä

francúzskymi turistami, ponúka veľkolepé panoramatické výhľady. Z jej na prvý pohľad nebezpečného vrcholu – ako ementál vyzerajúceho hradu, uvidíte ako na dlani celú Kappadokiu. Do masívu vytesaná prírodná pevnosť, do ktorej na vrchol hradu /Kale/ preniknete tunelmi a bývalými obydliami, je skvelým dobrodružstvom.

Let balónom – top zážitok z dovolenky v Kappadokii

Göreme je momentálne najväčším svetovým centrom pre lety teplovzdušným balónom. Zažiť vznášanie, pohľad z výšky a ticho nad touto mesačnou krajinou posiatou dedinkami, vinicami a ovocnými sadmi, je jedným z top cestovateľských zážitkov. Zvyčajne pred svitaním Vás vyzdvihnú vo Vašom hoteli /výnimočne sa konajú aj poobedné lety/. Dostanete pred štartom bohaté raňajky a ešte za tmy vyrazíte za dobrodružstvom. Počas hodinového letu si Vás posádka získa svojou bezprostrednosťou, miestnymi znalosťami a určite zažijete jeden z najúžasnejších cestovateľských zážitkov. Po ukončení letu nasleduje tradičný prípitok šampanským na úspešné letecké dobrodružstvo. Let balónom nie je lacný špás, avšak tento úžasný zážitok určite stojí zato. Scenérie zo vzduchu sú jedinečné a určite zostanú doživotne vo Vašom srdci. Berte na vedomie, že nadmorská výška Kappadokie je viac ako 1100 m, preto aj v najväčšom lete je nutné byť na let teplo oblečený. I keď to v priebehu dňa tak nevyzerá, teplota nadránom sa pohybuje iba okolo 5-10 stupňov. Napriek všetkým iným „radám“ odporúčame rezervovať let v dostatočnom predstihu. Po väčšinu sezóny sú lety na niekoľko dní vopred vypredané a na zmlúvanie o cene na mieste môžete zabudnúť. Kúpite iba drahšie…

Podzemné mestá Anatólie

Skvelým dobrodružstvom je návšteva podzemných miest Kappadokie. Preskúmanie až sedempodlažných, rozsiahlych sídiel z čias Chetitov je mimoriadnym zážitkom. Malý nenápadný vchod Vás zavedie do ľudského termitiska s jednotlivými obydliami, kostolmi, stajňami, vinárskymi lismi, skladmi olejov či obilia. To všetko vytesané vo vnútri masívu, s labyrintom chodieb, dokonalým vetraním a množstvom spojovacích šácht. Skrátka všetko, aby obyvatelia mohli žiť skrytí po niekoľko týždňov až mesiacov v podzemí pred dobyvateľmi. Tieto podzemné mestá nájdete južne od mesta Nevsehir v skalných masívoch tureckej Anatólie. Doteraz ich bolo objavených 36, ďalšie určite ešte len čakajú na svojho objaviteľa. Nie všetky sú oficiálne sprístupnené. Najznámejšie sú Kaymakli a Derinkuyu, čelia však návalu turistov. Odporúčame preto poznať doteraz verejne neprístupné mestá. Jedno nájdete napríklad v dedinke Mazi. Ďalšie Vám miestny radi prezradia a za malý bakšiš Vás aj budú sprevádzať. Kde? Pýtajte sa! Tak ako u nás, najlepšie v krčme. Pozor, v Turecku však iba pri šálke čaju.
 

Ako si vybrať dovolenku v Kappadokii

Organizovaný poznávací zájazd do Kappadokie

Odporúčame pobyt s minimálnou dĺžkou tri plné dni. To je minimum, aby ste videli aspoň časť z top miest z nášho zoznamu. Štyri dni až týždeň Vám určite umožnia obdivovať nádherné scenérie aj mimo vychodených ciest bez množstva turistov. Ak chcete mať Vašu dovolenku v Kappadokii vopred komplet zabezpečenú, vyberte si niektorý poznávací zájazd po Turecku z našej ponuky

Dovolenka pri mori v Turecku s návštevou Kappadokie

Ďalšou možnosťou je zakúpiť low cost alebo ultra last minute zájazd do Turecka s tým, že použijete lacný hotel pri mori ako základňu k výletom do centrálnej Anatólie, či skvostného Pamukkale.

Dovolenka v Kappadokii na vlastnú päsť

Ak radi cestujete samostatne, práve v mimoprázdninovom období sú ceny leteniek a služieb na veľmi prijateľnej úrovni. Nie je problém zakúpiť spiatočný let do Istanbulu spolu s miestnym preletom do Kayseri alebo Nevsehiru do 200€. Nevyhnutnosťou pre poznávanie Kappadokie je požičanie auta priamo na letisku. Cestovať miestnou dopravou je časovo náročné a využitie taxi Vás vyjde oveľa viac ako auto z požičovne.
Sledujte naše akcie na letenky

Mount Erciyes – lyžovačka v Kappadokii

Návšteva Kappadokie a tureckej Anatólie sa dá spojiť aj s unikátnym lyžiarskym zážitkom. Hora Mount Erciyes, týčiaca sa do výšky 3916m, ponúka super podmienky na skvelú tureckú lyžovačku. V stredisku sú novovybudované lanovky až do výšky 3000 m a preto svojou kvalitou vybavenia ničím nezaostáva za alpskými strediskami. Kamenistý sopečný povrch hory Erciyes, bez stromov a skál, ponúka nefalšovaný prašan pre milovníkov freeride. Zalyžujete si od decembra do konca marca, ideálnym obdobím je však mesiac február.  K dispozícii 13 sedačiek a kabínok, 35 km kvalitných zasnežovaných a upravených zjazdoviek. Všetko za super cenu, o ktorej sa Vám v našich končinách ani nesníva. /cca 15€ celodenná permanentka, 10€ požičanie výstroja/. Všetko len 25 km od letiska Kayseri.

S čím spojiť dovolenku v Kappadokii

  • prehliadka historického a zároveň moderného Istanbulu. Je na Vás, či chcete poznávať antické pamiatky, shoppingovať na trhu, či v jednom z mnohých outletov so super cenami, zažiť romantiku pri plavbe Bosporom alebo len si vychutnať a užívať miestnu atmosféru
  • úchvatné Pamukkale, obrastené bielymi minerálmi z horúcich prameňov. Tu si môžete užiť skvelé kúpanie, či paragliding. Cesta autobusom z Kappadokie trvá cca 8 hodín. Prípadne môžete využiť aj ranný let z Kayseri do Istanbulu, následne prehliadku tejto perly Orientu a večerným letom pokračovať do Denizli s následným pobytom v Pamukkale. Ceny vnútroštátnych letov v Turecku sú doslova za pusinku!