Dovolenka na ostrove Karpathos, romantika drsných hôr a rajských pláží

Dovolenka na Karpathose

Jeden z najjužnejších gréckych ostrovov, Karpathos, Vám ponúka dovolenku s kontrastom divokej horskej prírody a excelentných pláží. Nie je doposiaľ poznačený masovým turizmom, preto tu ani nehľadajte klasické komerčné dovolenkové radovánky, či luxusné rezorty. Avšak práve vďaka tomu si i v súčasnosti zachováva svoju osobitosť. Nie je problém stretnúť cestou, či pri hoteli pasúce sa kozy a ovce, uvidíte nekonečné množstvo včelích úľov, úzke strmé horské cesty zasadené v drsných kopcoch ostrova a tradičné, vždy otvorené kopulovité kostolíky. Dovolenka na Karpathose je určite zážitkom pre romantickú dušu a výbornou voľbou pre pešiu turistiku.

 

 

Ponuky dovolenky na Karpathose za konečné ceny z nášho portálu:

Dovolenka Karpathos z Bratislavy
Dovolenka Karpathos z Brna, Ostravy, Prahy
Dovolenka Karpathos z Viedne od 398€

 

Komu môžeme dovolenku na Karpathose odporučiť

-ak túžite po súkromí, romantike, nemáte radi davy turistov a poloprázdne pláže sú pre Vás ideálne.
-ak máte radi prírodu, scenérie, nevydržíte na jednom mieste na pláži a potrebujete skĺbiť dovolenku s výletom do hôr, či trekom. Ostrov je dokonale popretkávaný sieťou dobre značených chodníkov.
-ak potrebujete dobrodružstvo, poznávať a preskúmavať tajné miestne zákutia. Adrenalín môžete vyplaviť i na štvorkolke, či endure. Sami, bez otravného doprovodu a na žiadnych béčkových trasách ako v Egypte… Odporúčame iba pre zdatných a skúsených, ktorí stroje skutočne ovládajú.
-menej odvážni môžu preskúmať miestne dedinky i na offroade, prípadne výletmi cez miestne agentúry.
-ak chcete skúsiť vodné športy. Karpathos a jeho juhovýchodné pobrežie v okolí Prassonisi je top destináciou pre surfing, kitesurfing a windsurfing.

Radšej si vyberte pre dovolenku inú destináciu ako Karpathos ak:

-máte v obľube veľké hotelové komplexy a veľkovýkrmne turistov, z ktorých nevystrčíte nos.
-hľadáte aquaparky, akváriá, zábavné parky, diskotéky až do rána, ultra all inclusive služby a ďalšie obdobné atrakcie, bez ktorých sa na dovolenke nezaobídete.
-ste náročný. Nenájdete tu žiadne luxusné ubytovanie či gurmánske hody. Pre veľkú väčšinu sú však pohodové štúdiá a apartmány s miestnou tradičnou stravou optimálne. Karpathos je ostrovom, žijúcim svojimi tradíciami a v skromnosti, preto ak sa nechcete prispôsobiť miestnej dostupnosti potravín a zvyklostiam, vyberte si dovolenku inde.
-vadí Vám občasný vietor. Z Afriky dujúci horúci Meltemi vie niekedy znepríjemniť pobyt na niektorej časti ostrova, zvyčajne západnej. Recept však je jednoduchý, sadnite do auta a za 15-30 minút ste na strane náprotivnej, záveternej.

Kedy si vybrať termín dovolenky na Karpathose

Od začiatu mája do druhej polovice októbra máte takmer 100% istotu slnečného a teplého počasia. Nádherné prechádzky rajskou záhradou medzi kvitnúcimi sukulentmi počas horských túr zažijete približne do polovice júna.
Následne sa i more oteplí a pre plážových dovolenkárov či rodiny s deťmi je až do konca sezóny Karpathos ideálnym miestom pre pešiu turistiku či mototuristiku s kombináciou návštev unikátnych romantických pláží.

Naše rady, tipy a odporúčania pre dovolenku na Karpathose

Pre vylihovanie na pláži je množstvo iných destinácií, určite však k nim nepatrí Karpathos, Navrhujeme prenájom auta, motorky alebo štvorkolky. Na ploche približne 40x10km Vám ostrov ponúka úžasné kontrasty, scenérie a top pláže Grécka. Prírode nerozkážete a auto Vám pomôže i v prípade veterného počasia k presunu na záveternú stranu ostrova. Že pri tak malej rozlohe ostrova auto nevyužijete? Ani náhodou tomu tak nie je. Na výlety po horských cestách, návštevy miestnych dediniek a spoznávanie fascinujúcej prírody Vám zrejme nebude stačiť iba jedna nádrž automobilu.

-Pozor na pohonné hmoty. Tankovanie je možné iba v hlavnom meste Pigadia. A naviac siesta je siesta…
-Dôrazne odporúčameme dobré poistenie auta. Sami nám dáte za pravdu po prvých najazdených kilometroch. Zvetralé a narušené skalné masívy častujú pravidelne a hojne padajúcimi kameňmi úzke miestne komunikácie.

Nenechajte si znepríjemniť dovolenku.
-Navštívte miestne kostolíky, často stojace osamotene uprostred skál. Sú stále otvorené, bez dozoru a čo je pre nás nepochopiteľné, napriek tomu i krásne vyzdobené. Zapáľte pripravenú sviecu a chvíľu rozjímajte.
-Zastavte sa cestou v nejakej miestnej rodinnej taverne, ochutnajte souvlaki, tzatziki, gyros, ouzo. Nemajte obavy, ceny na Karpathose sú dostatočne prijateľné. Hostí si tu veľmi vážia a bez problémov sa zapojíte do debaty. Zažijete potom skvelú miestnu pohostinnosť na vlastnej koži a umocníte svoje dojmy z Karpathosu

Čo vidieť a navštíviť počas dovolenky na Karpathose

Pri poznávaní ostrova vďaka malým vzdialenostiam si môžete vychutnať s dostatkom času všetko čo Vás zaujíma. A nezabudnite vždy plavky so sebou. Hriechom by bolo nevyskúšať atraktívne pláže aké nájdete iba na Karpathose. Treba mať na pamäti, že výhodnejšie je zakončiť výlet na západnej strane, kde slnečný svit trvá i o 90 minút dlhšie, než na východe ostrova.

Okruh 1

Hlavné mesto Pigadia, najväčšie stredisko, centrum nákupov a zábavy, pláží chrániacich pred Meltemi a ak chcete tankovať, tak tu sú jediné 4 čerpacie stanice na ostrove. Pokračujte do malebného letoviska Ammopi, kde máte na výber z troch romantických pláží. Nad nimi čnie tradičný biely kostolík s modrou kopulou. Scenéria ako z telenovely.

Smerom k letisku narazíte na mekku surfistov, Prassonisi. Skúsite si to i Vy? Kitesurfing na Chicken Bay Vás už očakáva. Ak nie, predtým sa cestou zastavte v niektorej z taverien pri pobreží, na Christou Pigadi alebo v Poseidone pri Lakki, a ochutnajte miestne špeciality
Ak sa lietajúcich surferov nabažíte o pár minút ste v stredisku Arkassa a nádhernej pláži Agios Nikolaos. Čaká Vás úžasný výhľad na susedný ostrov Kasos, vpravo na najvyššiu horu Kali Limni. Západ slnka je tu určite najkrajší a pri troche šťastia Vám ho spestria na strmých skalách pasúce sa miestne kozy.
Ak Vás gýčovitá scenéria omrzí, cestou cez malebnú horskú dedinku Menetes, mimochodom med odtiaľto je skutočne vynikajúci, ukončite svoj pestrý deň.

Okruh 2

Ráno cesta cez scenérické dedinky Aperi, Volada a Lastos a výstup na najvyšší vrch Karpathosu Kali Limni. Výhľady určite zostanú navždy vo Vašej pamäti. Po treku padne určite vhod kúpanie na skvelej pláži Achata. Serpentínami sa dostanete na miesto, kde okrem taverny nie je žiadna civilizácia, iba božská pláž, more a príroda.

Okruh 3

Jedna z top pláží nielen Karpathosu, Apela. Ešte pred odbočkou zastavte pokochajte sa a

nasnímajte gýčovú ozdobu Vášho albumu. Keď sa do sýtosti vykúpte pokračujte ďalej so zastávkami v typicky horských mestečkách Spoa a Mesochori. Následne cez Lefkos, k rovnomenným dvom plážam pieskovej i okrúhliakovej – druhá možnosť na pozorovanie večerného kúpania slnka v mori. Deň dovolenky je za Vami a odporúčame zakončiť ho v niektorej z výborných reštaurácií vo Finiki.

Okruh 4

Úzkou, donedávna iba kamenistou cestou, pomedzi občas padajúce kamene, objavíte dedinku Olympos. Živý skanzen, náročnosť života a zároveň dobrosrdečnosť miestnych, skutočný návrat do minulosti a súčasne scenérie divokej prírody. To je Olympos.

Následne môžete pokračovať do malého prístavného mestečka Diafani, a odtiaľ naľavo, peši prašnou cestou na skvelú bohom zabudnutú pláž Vananda. Cestou späť si určite spravte stop v letovisku Kira Panagia. Miestna pláž medzi skalami a čnejúcim kostolíkom s červenou kopulou je snáď na každej pohľadnici a symbolom Karpathosu.

 

 

Kde si vybrať dovolenku na Karpathose

Odporúčame strediská Pigadia, Ammopi, Lefkos, Akrassa, Kyra Panagia

Ako sa najlepšie dostať na Karpathos:

Organizovanými zájazdmi s odletmi z Bratislavy, Brna, Ostravy, Prahy alebo Viedne. Ak chcete cestovať v ľubovoľnom termíne a privátne, môžete si zakúpiť online:

letenky

ubytovanie
prenájom auta

alebo nás kontaktujte pre vypracovanie ponuky.