Dovolenka v Čiernej Hore – poznajte neobjavenú krásu

Dovolenka v Čiernej Hore

Čierna Hora je v súčasnosti jednou z najbezpečnejších a najrozmanitejších destinácií pre letnú dovolenku. Turisticky veľmi atraktívnou časťou Čiernej Hory je Barská riviéra, nesúca pomenovanie podľa prístavného mesta Bar. Je v porovnaní napríklad s Budvanskou a Ulcinjskou riviérou ešte nerozvinutá, nenájdete tu veľké rušné letoviská, zástavbu hotelov a tým pádom ani veľa turistov. Táto časť čiernohorského pobrežia na svoju slávu ešte len čaká.

 

 

Kde si vybrať dovolenku v Čiernej Hore

Naši tipom je Barská riviéra. Je miestom, kde zatiaľ neprenikla masová turistika, nájdete tu nedotknutú prírodu a nádherné pláže. Objavte nepríliš veľké avšak čarokrásne letoviská ako Sutomore, Bar a Čanj. Vody pozdĺž celého pobrežia sú veľkým lákadlom pre potápačov či šnorchlovanie, ukrývajú najrôznejšie archeologické pozostatky a vraky lodí.

Budvanská riviéra je zasa pre Slovákov asi najznámejšia časť pobrežia Čiernej Hory. Zájazdy do letovísk Budva, Bečiči, či Petrovac nájdete najčastejšie v ponuke dovoleniek cestovných kancelárií.

Bar

Prístav, ktorý tu vyrástol, výrazne ovplyvnil hospodárstvo v oblasti a bol impulzom k oživeniu cestovného ruchu na celej riviére. Došlo k obnoveniu dôležitých trajektových liniek. V súčasnej dobe je Bar spojený trajektom aj s talianskym prístavným mestom Bari ležiacim na náprotivnej strane Jadranu. Vďaka tomu si návštevníci Čiernej Hory môžu oživiť svoju dovolenku výletom do Talianska.

Sutomore

Práve v Sutomore je sústredených najviac ubytovacích zariadení na celej Barskej riviére. Ide o väčšie a pomerne živé letovisko situované v rovnomennom zálive a obklopené horami. Ponúka nielen výborné možnosti kúpania, ale aj rad historických pamiatok a kultúrneho vyžitia. Hlavná pláž v Sutomore je 1250 metrov dlhá Sutomorska plaža, na ktorú nadväzuje pláž Centar, ktorá bola v roku 2010 ocenená prestížnou „Modrou vlajkou“. Vstup do mora je pozvoľný, preto sú pláže vhodné pre deti i neplavcov.

Čanj

Ďalším skvelým miestom pre dovolenku na krásnej pláži je letovisko Čanj. Biserna obala (Perlové pobrežie) je hlavnou plážou tohto letoviska, niekedy sa jej preto hovorí tiež Čanjská pláž. Tiahne sa v dĺžke jedného kilometra a je považovaná za najkrajšiu v tejto oblasti. Je tvorená pieskom a drobnými kamienkami, na dve časti ju potom rozdeľuje skalný útvar. V bezprostrednej blízkosti pláže sa nachádzajú ubytovacie zariadenia a gastronomické podniky.

 

Top ponuky dovoleniek do Čiernej Hory z nášho portálu

Dovolenky do Čiernej Hory z SK
Dovolenky Čierna Hora letecky z ČR

 

Spoznajte ďalšie skvelé pláže Čiernej Hory

Pozdĺž celého pobrežia sa tiahnu krásne pláže, ktoré zatiaľ čakajú na svoje využitie. Na Barskej riviére ich začiatok nájdete na myse Dubovica, odkiaľ pokračujú juhovýchodným smerom. Ako prvá sa pred vami otvorí nádherná piesočná Kráľovnina pláž (Kraljičina plaža), ktorá bola v minulosti pomenovaná po čiernohorskej kráľovnej Milene. Tá si ju veľmi zamilovala a ešte pred prvou svetovou vojnou sa sem chodila často kúpať. Na túto pláž sa dostanete iba člnom, leží totiž v uzavretej zátoke a je obklopená vegetáciou. Má tak akýsi intímnejší charakter. Je tvorená veľmi jemným zlatistým pieskom a celkovo je asi 200 metrov dlhá.

Na Kráľovninu pláž nadväzuje pláž Perjanika, na ktorej podľa starej tradície nocovala vždy kráľovnina osobná stráž. Aj táto pláž je dostupná iba z mora. Nasleduje Čierny mys so skalnatou, 300 metrov dlhou plážou Maljevik, ktorá je obklopená množstvom zelene. Na túto pláž potom nadväzuje oblasť letoviska Sutomore.

Pláží je v letovisku samozrejme ešte viac, niektoré sú piesočné, iné kamienkové či skalnaté. Pokračovaním Sutomorskej pláže je pláž Zlatna obala, teda Zlaté pobrežie. Ako jej názov napovedá, je tvorená zlatistým pieskom a jej zloženie je údajne liečivé – pomáha znižovať reumatické ťažkosti.

Pri myse Ratac sa nachádzajú menšie pláže, z ktorých niektoré sú vyhradené pre naturistov. Za mysom sa rozprestiera Červená pláž tvorená červenkastými kamienkami a pieskom, ktorá kontrastuje s modrastým morom a vytvára krásnu hru farieb. Ďalšia 2 kilometre dlhá pláž Žukotrljica, nazývaná tiež Šušanj sa potom tiahne až do Baru a pozdĺž nej vedie promenáda s početnými reštauráciami, barmi a obchodíkmi. V Bare potom okrem hlavnej mestskej pláže nájdete množstvo väčších či menších pláží, ktoré rozhodne stoja za návštevu. Ide o kamienkovú pláž Topolica, pláž Červená skala alebo Veľký a Malý piesok. Barskú riviéru potom zakončujú pláže Útecha a Bušat, v blízkosti ktorej vyvierajú podmorské pramene.
 

Jachting v Čiernej Hore

Vo veľkom sú v Čiernej Hore podporované vodné športy, predovšetkým teda jachting. Jachtári tu totiž nájdu ideálne prírodné podmienky pre prevádzkovanie tohto športu. Za týmto účelom bol na okraji Baru tiež vybudovaný jachtársky prístav, ktorý poskytuje jachtárom široké zázemie a skvelé služby. Ide o najväčší a najlepšie vybavený jachtársky prístav v Čiernej Hore.
 

Kam ísť a čo vidieť počas dovolenky v Čiernej Hore

Zaujímavé však nie je len pobrežie, ale aj vnútrozemie. Vyniká totiž mnohými výletnými možnosťami, ako je napríklad Skadarské jazero, kde je možné rybárčiť alebo sa vykúpať v sladkej vode. V blízkosti jazera sa nachádza malebná rybárska osada Rijeka Crnojevića so starými domčekmi, mlyny a kamenným mostom, ktorý sa stal tunajším symbolom.

Scenéria najväčšieho juhoeurópskeho fjordu Boka Kotorská Vás určite uchváti a rozžhaví Váš fotoaparát. Cestou, ak ste milovníkom horskej turistiky, si dovolenku spestrite návštevou národného parku Lovćen. Môžete podniknúť skvelý trek k mauzóleu Petra II.

Top favoritom je však národný park Durmitor. Druhý najhlbší kaňon sveta, vyhĺbený riekou Tara, dosahuje miestami výšku až 1300 metrov. Na výlet si rezervujte určite celý deň. Už samotná prístupová cesta je jedinečným zážitkom. Popretkávaná nádhernými scenériami, tunelmi a serpentínami. Čerešničkou na torte je rafting na rieke Tara.

Zaujímavé je tiež hlavné mesto Podgorica, či historické mesto Cetinje, ktoré je duchovným a kultúrnym centrom krajiny.

Pohorie Rumija ponúka atraktívne a nie veľmi náročné výlety a výstupy. Najvyšší vrchol dosahuje výšku 1594 metrov nad morom. Je akousi hranicou medzi prímorím a vnútrozemím a priaznivo tak ovplyvňuje podnebie a predlžuje turistickú sezónu. Z kopcov Rumija stekajú malé vodné toky, ktoré zaisťujú tejto riviére bohatstvo vegetácie.

Naopak, ak nechcete robiť chodiacu peňaženku, tak vynechajte pohľad na scenériu poloostrova Sveti Stefan. Neúmerne predražené voči zážitku je tu úplne všetko. A naviac vstup priamo na ostrov je iba pre tam ubytovaných.

Pozrite aj ďalšie zaujímavosti, tipy a odporúčania pre dovolenku na čiernohorskej Ulčinskej, Budvanskej a Tivatskej riviére.

Skvelú dovolenku v Čiernej Hore praje
Juraj Ilavský, autor

Článok bol pripravený v spolupráci s internetovým magazínom Travelista

Kompletná fotogaléria