Dovolenka Venezuela

Dovolenka Venezuela, národný park Canaima

Dovolenku vo Venezuele trávi väčšina návštevníkov na ostrovoch Isla Margarita, či Los Roques. Ak ste už preleteli Atlantik a Vaším hlavným cieľom je okrem kúpania i poznávanie, či zamýšlate zakúpiť si poznávací zájazd do Venezuely, radi Vám poskytneme pár  overených tipov na miesta, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť.

 

 
Aktuálne ponuky na dovolenky a poznávacie zájazdy do Venezuely z nášho portálu:

Dovolenka Venezuela od slovenských CK
Dovolenka Venezuela od českých CK
Poznávacie zájazdy Venezuela od slovenských CK
Poznávacie zájazdy Venezuela od českých CK
Dovolenka Venezuela od rakúskych CK z Viedne  overiť cenu

Národný park Canaima.
Je jedným z mála národných parkov sveta iba minimálne zasiahnutých civilizáciou. Najmä z dôvodu, že žiadna pozemná cesta sem nevedie a NP Canaima je dostupný iba leteckou dopravou. Lety sa uskutočňujú prevažne z mesta Cuidad Bolívar a to malými, 5-18 miestnymi lietadlami. Ak chcete zažiť neskutočné, takmer gýčové scenérie vytvorené prírodou, aké by ste v iných častiach sveta ťažko hľadali, tak výlet do NP Canaima je určite voľbou č.1 pri dovolenke vo Venezuele.

Zažijete, uvidíte, odskúšate nádhernú prírodnú bielu pláž  s výhľadom na vodopády Salto Sapo na pozadí s jedinečnou panorámou stolových hôr.  A nevideli ste ešte vodopád z vnútornej strany? Po krátkej prechádzke, či plavbe na prenajatom člne môžete vystúpať na prírodný chodník vedúci priamo vo vnútri vodopádov. NP Canaima je taktiež i vstupnou bránou k unikátnym stolovým horám. Pre odvážnejších doporučujeme možnosť výstupu na jednu z nich – Roraimu.  Túra trvá 5 dní a garantujeme, že to určite bude jeden z vašich najsilnejších, nielen cestovateľských zážitkov.  Oblasť NP Canaima a stolových hôr je jedna z najbezpečnejších oblastí Venezuely,  pretože pre miestnych indiánov ste hlavný zdroj ich živobytia. Upozorňujeme, že za vstup do NP Canaima sa platí poplatok v prepočte cca 15€ priamo na letisku pri prílete.

Vodopád Salto Angel Najvyšší vodopád sveta Salto Angel  je dostupný plavbou priamo z NP Canaima po rieke Rio Churun. Cesta trvá podľa stavu vody v rieke od 3 do 6 hodín. Plavba dažďovým pralesom po miestach kde civilizácia takmer neprenikla je určite neopakovateľným zážitkom. Určite Vám doporučujeme dvojdenný výlet s prespaním priamo pri vodopáde. Prostredie a podnebie stolových hôr Vám totiž každú chvíľu ponúkne inú panorámu. Zažijete poobedný, večerný i ranný výhľad na vodopád s dokonalým osvetlením, na ktorý určite nezabudnete. Dobrodružný výstup pod Salto Angel a kúpanie v jazierku priamo pod najvyšším vodopádom sveta určite stojí za to. Upozorňujeme, že k dispozícii nie je žiadny hotel ani žiadny signál, keďže ste pár desiatok kilometrov od najbližšej civilizácie,  iba jednoduché spanie pod prístreškom, v hamakách. Po návrate z výstupu Vám Vaši indiánski sprievodcovia pripravia chutnú večeru priamo na ohni. Na pitie Vám poslúži voda z najbližšej riečky, či rieky. Je velmi chutná a určite pitná. Stolové hory, ktorých súčasťou je i Salto Angel,  zaberajú rozlohou takmer 2/3 Slovenska a všetka voda je dažďová bez kontaminácie civilizáciou, nežije v nich totiž nik a nie ju ani žiadny prameň.

Safari v Los Llanos
Plošina Los Llanos sa tiahne z centrálnej Venezuely až po stred Kolumbie a rozlohou je väčšia než Slovensko. Panorámou a zeleňou pripomína africké Serengeti. Iba že miesto stád pakoní a zebier  tu uvidíte nekonečné stáda dobytka. Ubytovaní budete na niektorom s rančov, odkiaľ na koni, džípe, či lodi, v doprovode miestnych rančerov, budete spoznávať rozmanitú faunu a flóru Los Llanos.

Môžete pozorovať neuveriteľné množstvo vtáctva, stáda kapybár, húfy kajmanov, obrovských slimákov, či leguánov. Ak chcete naživo vidieť a držať anakondu, uloviť a zjesť piraňu, pozorovať riečnych delfínov a množstvo korytnačiek, safari v Los Llanos Vám tieto zážitky určite poskytne. Doporučujeme cestou na safari sa zastaviť pri divokej rieke v blízkosti mesta Barinas a spestriť si výlet  raftingom.

Delta Orinoco
Delta rieky Orinoco svojou rozlohou zaberá viac ako 30 000km2, čo je veľkosť takmer dvoch tretín Slovenska. Je popretkávaná stovkami korýt a ramien. Vzhľadom na minimálne prevýšenie a  takmer nulovú nadmorskú výšku delty, je možné pozorovať príliv a odliv viac ako sto kilometrov od ústia do mora. Hĺbka rieky dosahuje miestami až 80 metrov. Voda v Orinocu je podľa oblastí tzv. biela a čierna. Pre návštevu doporučujeme oblasti s čiernou vodou. Je v nich menšie množstvo moskytov, či iného nepríjemného hmyzu a voda je vhodná i na kúpanie.

Deltu Orinoca obývajú indiáni kmeňa Varao, žijúci v tradičných otvorených kolových stavbách postavených nad vodou, tzv. palafitos. Návšteva ich príbytkov bude pre Vás silným zážitkom a prehodnotením pohľadu na náš svet, stres, starosti a uponáhľanú dobu.  Plavbou po Orinocu Vás budú sprevádzať dokonalé zrkadlové obrazy dažďového pralesa na stojatej hladine čiernej vody, papagáje, tukany či kolónie vodného hyacintu. Doporučujeme ubytovanie v niektorej miestnej lodge, zažijete romantiku o akej ste ani nesnívali. Domčeky a chodníky postavené nad vodou, absolútny kľud a relax, plavba na indiánskych kanoe, ranné a večerné strašidelné zvuky vreštanov, pozorovanie hojného vtáctva.

Venezuela je veľmi rozmanitá krajina a poskytuje i mnoho ďalších oblastí, ktoré sa oplatí navštíviť. Určite medzi ne patrí mesto Merida a pohorie Andy, kde môžete absolvovať nádherné vysokohorské treky v 4-5000 metrovej nadmorskej výške, či vyskúšať paraglajding. Ďalej doporučujeme návštevu morského národného parku Morrocoy skladajúceho sa z desiatok karibských ostrovčekov s nádhernými bielymi plážami. Každý deň iný ostrov, iný zážitok. Je to i finančne výhodnejšia obdoba súostrovia Los Roques. Za zmienku určite stojí i národný park Henry Pittier s unikátnym zachovalým pralesom a možnosťou kúpania v blízkom Choroní, či návšteva kakaových plantáží v blízkom Chuao. Pre odvážnych a časovo nezávislých ponúka Venezuela povodie Amazonky s indiánskymi kmeňmi doposiaľ nezasiahnutými civilizáciou. Výhodou dovolenky vo Venezuele je veľmi zachovalá príroda, keďže vzhľadom na svoje ropné bohatstvo ju nepotrebuje ničiť ťažbou pôvodných pralesov.

Radi Vám poskytneme i viac informácií o Venezuele, neváhajte nás kontaktovať.

Záverom ešte pár dobrých rád ako si dovolenku vo Venezuele užiť, vrátiť  sa zdravý a s čím sa zmieriť :

-Venezuela je socialistická krajina. Kto to zažil u nás, vie o čom to je. Kto nie, nech sa na to niekoho staršieho spýta.
-Treba sa zmieriť s tým, že niekedy veci nebudú fungovať tak, ako si predstavujeme. Byrokracia je veľká a príslovie práca nie je zajac, neutečie, tu platí doslova. Veď aj pečiatka si potrebuje oddýchnuť, nielen chudák zamestnanec. A ešte to teplo k tomu…
-Mobilný signál nie je dostupný všade, obzvlášť v divočine a riedko osídlených miestach mimo civilizácie.
-Ubytovanie mimo veľkých miest a ostrova Isla Margarita je veľmi ale ozaj veľmi jednoduché, v správnom socializme sa predsa luxus nevedie.
-Ďalšie služby pre turistov ako cestovné a informačné agentúry, propagačné materiály zoženiete ťažko na mieste, preto doporučujeme zabezpečiť si už vopred zásobu informácií a kontaktov pomocou internetu.
-Stravovanie je v turisticky navštevovaných oblastiach drahšie oproti SK o 50-100%.
-Telefonovanie je lacné, doporučujeme zakúpenie miestnej SIM karty, travel SIM karty alebo využitie služieb v internetových kaviarňach.
-Dorozumievanie je iba a zásadne po španielsky, španielsky a španielsky a to i na letiskách či autobusových staniciach. Anglicky výnimočne a to hlavne u mladšej generácie.
-Bezpečnosť- vyhnite sa oblúkom veľkým mestám a miestnym chudobným štvrtiam. Dôrazný pozor na letisko v Caracase a falošných taxikárov okrádajúcich klientov. Na oficiálny taxi si zakúpite lístok v kiosku na letisku a bude to limuzína čiernej farby. Šperky a drahé hodinky nechajte doma. Pri dodržiavaní základnej opatrnosti a nenechávaní vecí bez dozoru Vám určite nič nehrozí.
-Doprava a cestná sieť je pomerne kvalitná s množstvom dialnic. Diaľkové autobusy sú moderné a preklimatizované. Nezabudnite na prikrývku! Miestna doprava je však uskutočňovaná asi všetkým čo je dostatočne veľké, má to kolesá a motor. Letecká i autobusová doprava je vďaka nízkym cenám pohonných hmôt veľmi lacná.
-Treba mať na pamäti, že Venezuela je veľmi rozľahlá krajina a cestovanie je preto časovo náročné.
-Oficiálny kurz miestnej meny, bolívaru, je vysoko nadhodnotený a na výmenu v zmenárňach zabudnite. Aktuálny čierny kurz zistíte na stránkach dolarparalelo.org a dolar-permuta.com. Je približne o 100% vyšší ako oficiálny kurz. Doporučujeme výmenu v skupinke priamo v letiskovej hale, kde získate kurz o cca 10% nižší ako na uvedených stránkach. V iných častiach Venezuely musíte iba hľadať a pýtať sa kto Vám bude ochotný peniaze vymeniť. Zvyčajne však miestna agentúra, ktorá Váš výlet organizuje, Vám pomôže aj s výmenou peňazí.
-Ceny v obchodoch sú väčšinou pevné a výrobky označené. Ak tomu tak nie je, spýtajte sa na cenu vopred, aby videli, že Vám na peniazoch záleží. A podľa toho buď kúpite alebo nie. Na trhoviskách a u pouličných predavačoch mierne zmlúvajte.

Pozrite si aj zaujímavý film o tom čo môžete vidieť a zažiť na dovolenke vo Venezuele z produkcie Českej televízie

Fotogaléria:

Pridaj komentár