Dovolenka v Chorvátsku – perle Stredomoria

Pláž Chorvátsko
Chorvátsko je hádam najobľúbenejšia krajina pre letnú dovolenku Slovákov. Je ideálnym kompromisom medzi dostupnosťou, kvalitou ubytovania, služieb a čarokrásnym prostredím, kvôli ktorému sa sem budete vracať znovu a znovu. Ak patríte medzi tých, ktorým vnady Chorvátska doposiaľ unikali, pokúsime sa Vám jeho čaro opísať.

 
 

Poloha a dostupnosť

Najjednoduchšie je dostať sa do Chorvátska letecky, obľubu si však stále drží aj vlastná preprava autami a autobusmi, trvajúca necelých 9 hodín približne do stredu krajiny (lokality Split, Zadar).

Republika leží na severozápade Balkánskeho polostrova. Hlavným mestom je Záhreb, no kroky turistov zväčša mieria na pobrežie obmývané Jadranským morom. Od severu až po juh je husto zaplnené väčšími, či menšími letoviskami, ak by sa Vám však žiadalo viac, sieť až 1200 blízkych ostrovov  ponuku destinácií minimálne zdvojnásobí.

Chorváti

Obyvatelia Chorvátska majú povesť dobrosrdečných, pohostinných a neuponáhľaných ľudí. Jazykom je chorvátština v rôznych dialektoch, pretože štát sa rozdeľuje na 21 žúp. Ako to už však v dovolenkových destináciách býva zvykom, univerzálnym jazykom je angličtina. Pri rozhovore s domácimi však nájdete aj skladbu vety a výrazy nie nepodobné slovenčine. Dobrou správou je, že Chorvátsko sa od 01.07.2013 stáva členom . Je teda už iba otázkou času, kedy prijme spoločnú menu Euro, čím sa zjednoduší výmena peňazí. Víza doteraz neboli, a teda ani naďalej nebudú povinné. Aktuálnou menou je ešte stále Chorvátska Kuna (HRK).

Najznámejšie destinácie

Chorvátske destinácie majú niekoľko spoločných vlastností. Teplé letá, zriedkakedy prinášajúce extrémne horúčavy, čistý vzduch, v ktorom cítiť  bujnú, prevažne ihličnatú vegetáciu, prekrásne more a množstvá malých, opustených pláží, na ktorých sa budete cítiť ako by boli exkluzívne iba pre Vás. Odporúčame navšíviť i zaujímavý blog o Chorvátsku s tipmi a zaujímavosťami z najznámejších chorvátskych letovísk.

 

Aktuálne top ponuky z nášho portálu:

Dovolenka Chorvátsko
Istria
Kvarner
Severná Dalmácia
Stredná Dalmácia
Južná Dalmácia
Dovolenka Chorvátsko od českých CK

 

Istria

Polostrov Istria leží v najsevernejšom cípe Jadranu, čím sa stáva Slovensku najbližšou pobrežnou oblasťou. Zaujme Vás svojimi malebnými stredovekými mestečkami s bledými domčekmi a červenými strechami. Všadeprítomné prístavy (v ktorých si môžete prenajať jachtu aj s kapitánom), dláždené uličky, čisté, prevažne kamienkové pláže a malé, romantické ostrovčeky si zaiste získajú Vašu priazeň. Ak sa vydáte zo severu polostrova na juh po pobreží, postupne prejdete cez tieto najvyhľadávanejšie letoviská.

Umag, útulné, čisté mestečko so vzťahom k športu, kde sa koná svetoznámy tenisový turnaj ATP Croatian Open. Kultúrnohistorické, prístavné mestečko Novihrad. Kultúrne rozmanitý Poreč s mnohými festivalmi a špičkovými ubytovacími službami. Najväčšie istrijské mesto Pula so 100 kilometrami dostupných pláží. Mesto Medulin je centrom gastronómie a je jednou z mála destinácií s piesočnatými plážami. Rabac je krásne letovisko vsadené do malebného zálivu obohnaného lesmi. Ďalšími destináciami sú okrem iných StupiceKlek.

 

Dalmácia

Historická oblasť Dalmácia je zároveň najväčším turistickým regiónom.  Je ohraničená ostrovom Pag a hranicami republiky Čierna Hora. Delí sa na tri časti. Severnú, StrednúJužnú Dalmáciu. Oblasť obsahuje aj niektoré známe chorvátske ostrovy. Pri potulkách týmto regiónom Vás okrem malých mestečiek  budú sprevádzať najmä bohaté vinohrady, olivové háje, borovicové lesy a nezameniteľná vôňa leta.

Severná Dalmácia siaha od polostrova Pag po mestečko Primošten.  Centrom je mesto Zadar, no zaujímavé sú aj ďalšie mestá a obce, pamätajúce časy rímskeho impéria.

Stredná Dalmácia sa vďaka pestrej prírode a členitému pobrežiu plnému pláží a zátok považuje za najkrajšiu oblasť Jadranu. Z ostrovov do oblasti spadá Brač, Korčula, Hvar, ŠoltaVis. Turisti si obľúbili horský masív Biokovo. Najznámejšími letoviskami sú Split, Makarska Riviéra, Baška Voda, Podgora, Drvenik, Omiš a ďalšie.

Južná Dalmácia sa rozprestiera od polostrova Pelješac a hraničí s Čiernou Horou. Mierne klíma a mnoho slnečných dní v roku robia z oblasti jednu z najvhodnejších pre letnú dovolenku. Najvyhľadávanejším letoviskom je Dubrovnik plný pamiatok, vďaka čomu získal prezývku „Nové Atény“. Obľúbené sú návštevy národného parku Mljet, ležiaceho na rovnomennom ostrove.

 

S heslom „V Chorvátsku sa ako prvý chod podáva more času“ Vás pozývam oddýchnuť si od starostí, nasať atmosféru stredomoria a stráviť letnú dovolenku práve v Chorvátsku. Prezrite si našu ponuku pobytov, ceny s vlastnou dopravou začínajú už od 99€/osoba/týždeň mimo hlavnej sezóny.