Toto leto je v kurze dovolenka v Tunisku!

Dovolenka Tunisko
Pre Európana táto krajina, rozprestierajúca sa na severozápadnom cípe afrického kontinentu, vzbudzuje dojem Orientu. Piesočnaté pláže omývané vodami Stredozemného mora, ťavy, púšť a celoročne zelené oázy plné paliem. A najmä tristodvadsať slnečných dní v roku, s priemernou teplotou 35 °C, sľubuje tú správnu voľbu dovolenky v sezóne od začiatku júna až do konca septembra. Práve vďaka týmto lákadlám víta Tunisko každoročne množstvo dovolenkárov nielen z Európy, ale i z celého sveta.

 

 

Prečo dovolenkovať práve v Tunisku?

Povedzme si na rovinu, väčšina z nás ide dovolenkovať najmä kvôli oddychu pri mori. Kvalitné piesočnaté pláže sa tiahnu pozdĺž celého pobrežia Tuniska. Nie je ničím výnimočným, ak skoro ráno alebo večer pred západom slnka uvidíte zamestnancov hotela čistiť pláž od vodou vyplavených nečistôt. V čase krízy je personál vďačný za každú návštevu a na zreteli má Vašu spokojnosť a pohodlie. Pre výber dovolenky v Tunisku doporučujeme v prvom rade najmä skvostné prístavné mestečko Port El Kantaui. Určite budete spokojní i v letoviskách Sousse, Nabeul, Hammamet. Pre lacnejšiu dovolenku je dobrým výberom Tabarka. Veľmi obľúbený je i ostrov Djerba, kvôli nižším cenám potravín, ubytovania a služieb v porovnaní s pevninou Tuniska.
 

Naše doporučenie pre dovolenku v Tunisku

Určite sa na dovolenke v Tunisku oplatí priplatiť si služby all inclusive alebo zakúpiť zájazd s uvedenými službami v cene. Rozdiel oproti polpenzii je minimálny, +/- 10€/deň a vzhľadom na cenovú hladinu v hoteloch, nadsadené ceny v reštauráciách a potrebu zmlúvania, je vynikajúcim pomerom ceny a výkonu.

 

Aktuálne top ponuky nášho portálu za konečné ceny pre dovolenku v Tunisku

Last minute dovolenka Tunisko
Letná dovolenka Tunisko
All inclusive dovolenka Tunisko
Last minute Tunisko od českých CK
Tunisko z Viedne cez rakúske CK overiť cenu

 

Ako si spestriť dovolenku v Tunisku

Ak nepatríte medzi totálnych plážových povaľačov, môžete sa vydať na celodenný výlet. Mnohé z nich organizujú priamo cestovné kancelárie ako návštevy pamiatok alebo vychádzky či dlhšie túry do Tuniskej prírody. Ďalej od pobrežia tvoria krajinu suché stepi, miestami prechádzajúce do púšte. Ideálne na štvorkolky, či jazde na ťave a návštevy beduínskej dedinky. Figy a olivy v sadoch sú vďačné pre fotografov. Na cestách sa dá naraziť na soľné jaskyne (šoty). Pri túžbe aspoň na chvíľu ujsť pred letnými horúčavami je možné navštíviť pohorie Atlas, ležiace na severe a severovýchode krajiny. Tunajšie lesy sú tvorené ihličnatou makchiou a listnatými dubovými lesmi . Vo väčších nadmorských výškach sa kopce obnažujú a ponúkajú krásny výhľad na kraj a more.

Mnohí z vás si dovolenku nevedia predstaviť bez návštevy pamiatok a pamätihodností. Spomenieme zopár najznámejších a najnavštevovanejších.

  • Každé mesto má svoju Medinu, vybudovanú pred stáročiami. Medina je vždy centrom obchodu, plná úzkych, kľukatých uličiek, obohnaná hradbami. Vo vzduchu sa vznáša omamná vôňa korenín a rôznych druhov tabaku. Nechajte pár drobných za malé drobnôstky a suveníry. Vždy tu nájdete i miestnu mešitu. Samozrejme najväčšia a najznámejšia Medina je v hlavnom meste Tunise.
  • Predmestie hlavného mesta Tunis – Kartágo, ktoré už síce nahlodal zub času, no stále je vďaka rímskej architektúre lákadlom pre väčšinu turistov
  • Pre milovníkov histórie a umenia je neďaleko Kartága určené národné múzeum Bardo, mapujúce tisícročný vývoj tunajšej kultúry
  • Pastvou pre oči je malebné mestečko Sidi Bou-Said so svojimi malými, bielo-modrými domčekmi, stojacimi na svahu, prudko sa zvažujúcom do mora
  • Najväčší a najkrajší park v krajine – Belvedere Park v hlavnom meste Tunis. Nájdete tu i galériu, turecký pavilón či ZOO.
  • Miest v Tunisku, ktoré stoja za povšimnutie, je oveľa viac. Snažili sme sa Vám opísať aspoň zopár z nich, ktoré nás najviac zaujali. Nezostáva teda nič iné, než sa do krajiny slnka, mora a púšte vydať s niektorou z cestovných kancelárií v našej ponuke.

 
 
 

O Tunisanoch a Tunisankách

Miestny obyvatelia výzorom vzdialene pripomínajú Arabov, často však na ulici stretnete Tunisana na nerozoznanie od rodeného Francúza či Španiela. Sú zdatní obchodníci a je nutné pri nákupoch tvrdo zjednávať. Tuniské ženy sú veľmi pekné, i keď Slovenkám sa žiadna nevyrovná. Nie je pre nich zvykom nosiť tradičnú burku (odev, zahaľujúci celé telo a tvár okrem očí). Ženy sú tu plne emancipované a je len na ich rozhodnutí, ako sa budú obliekať. V bežnej móde je cítiť vplyv Európy.
 

Ako sa dorozumieť na dovolenke v Tunisku

Úradným jazykom Tunisanov je arabčina, avšak ako v bývalej francúzskej kolónii je oveľa rozšírenejšou rečou francúzština. Dohovoríte sa ňou v celej krajine. O niečo horšie je to s angličtinou, no obchodníci a poskytovatelia služieb reagujú na bežné výrazy a zaručene vás kvôli pár slovíčkam nenechajú odísť. V obmedzenej miere je možné využiť nemecký a taliansky jazyk.
 

Čím platiť v Tunisku

Oficiálnym platidlom v krajine je tuniský dinár. Čo sa týka výmeny mien, všetky zmenárne sú kontrolované vládou. Za svoje peniaze tak dostanete rovnakú sumu či ste v hoteli na pláži, v kasíne v centre mesta alebo pouličnej zmenárni. Pri návrate z dovolenky je nutné brať na vedomie, že si so sebou nesmiete vziať domov viac ako 100 TND. Odporúčame peniaze minúť, aby ste sa vyhli prípadnej kúpe predražených zbytočností na letisku, či dokonca vyhodeniu peňazí. Letisková kontrola by vás mohla s nimi do lietadla nevpustiť.

Viac informácií o Tunisku nájdete i v tomto blogu.