Seychely, exotická dovolenka na rajských plážach

Dovolenka Seychelly, pláž Anse Georgette
Raj s gýčovými výhľadmi a plážami, kde romantiku možno stáčať ako víno do fľašiek. Miesto, kde nežije žiadny jedovatý živočích, ostrovy, kde prežijete dovolenku bez vyčíňania tropických búrok a cyklónov. Krajina, kde počet návštevníkov sa dá aj na najrušnejšej pláži zrátať na prstoch. Skutočne a po celý rok. To je dovolenka na Seycheloch. Pre väčšinu Slovákov je to cieľ vzdialený a zdanlivo nedostupný, časovo či finančne.
Naozaj? Prečítajte si pár našich dobrých rád, tipov a odporúčaní, kam ísť, čo vidieť a ako zažiť nezabudnuteľnú dovolenku na Seycheloch.

 

Ako vybrať dovolenku na Seycheloch

Máte na výber dve možnosti jej zabezpečenia. Prvou a bezstarostnou je zakúpenie zájazdu. Ponuka z neďalekej Viedne či Prahy je bohatá. Nečakajte však na Last minute, žiadne v ponuke spravidla nebývajú. Seychely nie sú Last minute destináciou. Koncentrácia luxusných hotelov na Seycheloch je jedna z najvyšších na svete, ak Vám však postačuje výborný 2*-3* štandard, tiež nie je problém si vybrať.
Druhou možnosťou dovolenky na Seycheloch je individuálna cesta na vlastnú päsť. Aby ste predišli sklamaniu, treba však vedieť kedy, kde, čo a za koľko. Ak vystihnete dobrú cenu leteniek (radi poradíme), vieme Vám zabezpečiť kvalitné ubytovanie v top častiach seychelského raja za výbornú cenu. Vynikajúcou voľbou je kombinácia dovolenky na jednotlivých ostrovoch, čo Vám neponúkne žiadna CK.

Komu dovolenku na Seycheloch odporučiť

Všetkým, ktorí chcú zažiť romantiku, oddych pod kokosovými palmami, a úžasné scenérie bielych prázdnych pláží v kontraste scénických žulových monumentov. Ak ste aktívni, nie je problém nájsť si tu svoju pláž, kde budete len a len Vy. Nesmie Vám vadiť občasná teplá sprcha z rovníkových nebies a s výnimkou luxusných hotelov pomerne sparťanský rozsah plážových služieb.

Na svoje si určite prídu i tí, čo radi poznávajú. Najlepším spôsobom ako spoznať počas dovolenky všetky top zákutia Seychel, úchvatné scénické výhľady, miestny život, či okúpať sa na naj plážach Mahé, je prenajať si auto. Prenájom auta vopred z domova sa Vám určite vyplatí. Neplaťte obrovské výpalné taxikárom za pár km cesty, auto Vás bude čakať priamo na letisku. Naviac nájsť požičovňu na mieste je skutočne náročné a za tú správnu cenu ešte viac. Mimochodom, jazdí sa vľavo.
 
 

Dovolenky na Seychely z nášho portálu

Top ponuka zájazdov od slovenských CK

Máme v ponuke oveľa viac možností zájazdov i ubytovania, kontaktujte nás!

Kde si vybrať dovolenku na Seycheloch

Vynecháme súkromné ostrovy, kde sa ceny šplhajú do astronomických výšok a odporúčame Vám dovolenku na niektorom z troch hlavných ostrovov Mahé, Praslin a La Dique. Každý je iný, osobitý a poskytuje množstvo neopakovateľných scenérií a skvelých exotických pláží.

Dovolenka na ostrove Mahé

Hlavný a najväčší Seychelský ostrov ponúka najviac možností na poznávanie a skvelé pláže najmä na západe a juhu ostrova. Pri výbere ubytovania odporúčame západnú časť Mahé, vplyv odlivu je tu minimálny. Východná strana ostrova nie je vhodná na kúpanie.

Čo vidieť a kam ísť na Mahé

Predovšetkým sú to skvelé pláže na západe ostrova. Anse Intendance s bohatým podmorským životom, romantická Anse Soleil, či Anse Major. Nevynechajte ani najväčšiu Grand Anse, prekrásnu a opustenú Police Bay, kde budete takmer zaručene sami. Scénická Sunset Beach je ideálna na potápanie, hotové podmorské akvárium. Top pláže nájdete aj v rezorte Constance Ephelia a určite sa oplatí zastaviť aj v Beau Vallon, centre severozápadu ostrova.

Ďalším miestom, ktoré odporúčame nevynechať počas dovolenky na Mahé je horská cesta z Victorie do Port Glaud. Čakajú na Vás úžasné scenérie, trek tropickým horským pralesom, či občerstvenie pri šálke miestneho skvelého čaju priamo u jeho pestovateľov.

Hlavné mesto Victoria, centrum celých Seychel, krásou síce neočarí, avšak navštíviť miestne trhy so skvelou ponukou suvenírov, vynikajúceho ovocia, voňavého korenia, či čerstvých rýb je povinnosťou pre každého návštevníka Seychel.

Dovolenka na ostrove Praslin

Tu je jedinou rozumnou voľbou vybrať si ubytovanie na Anse Volbert. Dlhá biela pláž nazývaná tiež Cote d’Or, s plytkou vodou, úžasným výhľadom a dobrou ponukou služieb je skvelým miestom pre dovolenku za rozumnú cenu. Vstup do mora je pozvoľný a za odlivu je tu nižší stav vody. Ubytovaniu na ostatných plážach ako Grand Anse, Petite Anse, Anse Possession sa radšej vyhnite, predídete sklamaniu. Nie sú pekné a ani vhodné na kúpanie, najmä počas odlivu.

Kam ísť a čo vidieť na Prasline

Anse Lazio jedna z dvoch najlepších pláží na Prasline. Úžasne scénická, niekedy s divokým morom, tu zažijete pravé Seychely. Občerstviť sa môžete v príjemnej reštaurácii a potešiť sa obrovskými suchozemskými korytnačkami. Nie je tu možnosť ubytovania.

Oplatí sa vidieť aj nádhernú pláž Anse Georgette, prístupnú cez luxusný Lemuria Resort. Nemajte obavy pred ochrankou hotela, peší vstup je povolený vždy, autom iba po predchádzajúcej rezervácii.

Coco de Mer, endemický druh kokosovej palmy, ktorej plody pripomínajú ženské lono môžete vidieť vo Vallée de Mai alebo vo Fond Ferdinand ktorý je prístupný z Anse Luise Marie. Najmä druhá možnosť je atraktívnejšia a po peknej prechádzke so sprievodcom máte ako bonus na záver scénickú vyhliadku na Praslin a okolité ostrovy.

Dovolenka La Digue

Oáza kľudu a pokoja, snáď najromantickejšie miesto Seychel. Ostrov stvorený pre svadobnú cestu alebo reset hlavy pre uponáhľaného európana. Krátke cyklotúry, či prechádzky týmto tropickým rajom Vám dajú zabudnúť ako plynie čas. Nenájdete tu žiadny luxusný hotel, ale útulné malé penzióny a apartmány s vždy dobre naladenými majiteľmi.

Kam ísť a čo vidieť na La Dique

Na juhu ostrova nevynechajte susediace pláže Grand Anse a Petit Anse, ktoré sú prepojené úzkym chodníkom. Pripravte si fotoaparáty na fantastické scenérie top miesta Seychel. Je pravdepodobné, že na Petit Anse budete jedinými návštevníkmi.

Anse Source d’Argent je jedna z najfotogenickejších pláží sveta. Platený vstup je cez zaujímavú botanickú záhradu. Prístup zdarma je možný cca 20 minútovou prechádzkou po pláži severne od prístavu popri heliporte. Je tu značný vplyv odlivu, odporúčame preto jej návštevu ráno alebo neskôr poobede.

Pláž Banana Anse nie je síce vhodná na kúpanie, ale je tu vynikajúci bar s pestrou ponukou čerstvých džúsov a chutného miestneho jedla za rozumný peniaz.

Ak chcete skutočné tropické dobrodružstvo, pokračujte peši z Banana Anse cez Anse Caiman a Anse Fourmis až na Petit Anse. Úzky chodník vedie pomedzi tradičné žulové balvany, čaká Vás pravá seychelská exotika ako z rozprávky.

Kam na výlety z ostrovov Praslin a La Digue

Top 1 je ostrov Curieuse s populáciou niekoľko sto obrích suchozemských korytnačiek. Prežite celý deň na skvelých panenských plážach v spoločnosti s týmito živými prehistorickými tvormi, prejdite sa mangrovami a užite si počas dovolenky toto jedinečné miesto na Zemi.

Ďalej na severozápad leží Bird Island. Ako názov napovedá, je jedinečný bohatstvom a rozmanitosťou vtáctva.

Často navštevovaný a nielen pre ornitológov zaujímavý je aj ostrov Cousin. Zvieratá, podobne ako na Galapágoch tu nemajú strach z človeka. Takisto tu môžete obdivovať kolóniu obrých korytnačiek, gekony a jašterice v ich prirodzenom prostredí.

Cocos Island, malý neobývaný ostrov skladajúci sa iba z pár panoramaticky tvarovaných žulových monumentov s kokosovými palmami, malou plážou a skvelým šnorchlovaním. Jedno zo skutočne najscénickejších miest sveta!

Naše rady a tipy k dovolenke na Seycheloch

  • Formality pri vstupe na Seychely nepodceňujte. Pomerne dôsledne sa po prílete overuje, či máte zabezpečené oficiálne ubytovanie na celú dobu pobytu. Podvádzať sa neoplatí, Váš seychelský sen by ľahko mohol skončiť hneď na letisku.
  • Pláže na Seycheloch sú všetky verejné. To znamená, že pláž aj pri najluxusnejšom hoteli môžete využiť bezplatne. Ak nie je iný prístup, musia Vám ho umožniť aj cez areál hotela alebo súkromný pozemok. Maximálne pri vstupe môžu po Vás vyžadovať doklad totožnosti a zápis do návštevnej knihy. Toto pravidlo vie málo návštevníkov a spravidla sa otočia, ak uvidia bránu, či ochranku hotela. Nemajte preto obavy a nenechajte si ujsť top pláže Seychel! Samozrejme, ako vždy, i tu platí výnimka, tou sú súkromné ostrovy.
  • Pozor pri výmene peňazí na Seycheloch. Určite vymeňte svoje € za miestne rupie. Cena v € je vždy veľmi nevýhodná, a to aj o 20%.
  • Stravovanie na Seycheloch Ak sa chcete stravovať v reštauráciách, rátajte s hodne prestrelenými cenami. Lacnejšou variantou sú kreolské jedlá v take-away bufetoch, kde za pár € ochutnáte miestnu vcelku chutnú stravu. Ak ste ubytovaní v apartmáne s kuchynkou, čerstvo vylovené ryby od miestnych rybárov a skvelé tropické ovocie z trhu sú najlacnejšou a jednoznačne najchutnejšou možnosťou.
  • Prenájom bicyklov na Seycheloch. Na ostrove Mahé nie je žiadna požičovňa bicyklov. Strmé úzke cesty určite nie sú vhodné pre tento typ dopravy. Určite preto zvážte prenájom auta. Po prejdení ostrova zistíte sami, že cyklotúra na Mahé nie je práve to, čo by ste chceli zažiť.
    Na Prasline sú iba dve miesta kde je možný prenájom bicykla, a to na Anse Volbert v Le Duc de Praslin Hotel a v požičovni Mario.
    Romantický La Digue je naopak rajom pre cyklistiku. Požičovní je tu nespočet a bez bicykla si tu budete pripadať ako eskimák na púšti.
  • Transfer medzi ostrovmi. Medzi ostrovmi Mahé a Praslin odporúčame použiť lietadlo. Rezervujte vždy tie najlacnejšie letenky, na mieste ich môžete za 10€ prerezervovať na akýkoľvek iný voľný let. Pri využití trajektu, keďže sa plaví po otvorenom a často rozbúrenom mori, musíte rátať s tým, že obsah Vášho žalúdku poslúži ako potrava pre pestrú morskú faunu.
    Medzi Praslinom a La Digue môžete využiť pravidelné trajektové spojenie alebo si zajednať súkromný transfer priamo od hotela od plážových predavačov.
  • Problematickým je tu nákup suvenírov. Ak niečo zaujímavé uvidíte, neváhajte a hneď kupujte. Takmer s istotou už ďalšia príležitosť kúpiť vec, ktorá Vás zaujala, už nebude.

Seychely sú a dlho zostanú rozvojovou krajinou. Kontrast podmienok života miestnych a luxusných 5* oáz pre najbohatších turistov celého sveta je priepastný. Radi Vám pomôžeme zabezpečiť na Seycheloch unikátnu exotickú dovolenku za rozumnú cenu.

Ak boli pre Vás naše rady a tipy užitočné, odmeňte nás zakúpením zájazdu na Seycheloch.

Kompletná fotogaléria