Dovolenka v Bulharsku – tradícia, ktorá nesklame

Bulharsko - Varna
Bulharsko je pre slovenských dovolenkárov jednou z najobľúbenejších a najnavštevovanejších destinácií. Niet sa čomu čudovať. Krajina ponúka krásnu prírodu, príjemné, no nie úplne tropické podnebie a širokú ponuku kvalitných služieb a ubytovania. Hotely v Bulharsku poskytujú nadštandard pre svojích ubytovaných hostí.

 

 

Turizmus v Bulharsku

Krajina je situovaná vo východnej Európe na Balkánskom polostrove. Susedí s Rumunskom, Srbskom, Macedónskom, Gréckom a Tureckom.

Nesebar v Bulharsku

Vplyvy všetkých týchto krajín sa na Bulharsku odrážajú. Hlavným mestom je Sofia. Bulharské pobrežie ročne priláka až päť miliónov návštevníkov, najčastejšie sú to Nemci a Briti. Vo veľkej miere sú zastúpení aj Stredoeurópania. Zapríčinil to niekdajší režim, počas ktorého mal slovenský turista obmedzený výber destinácií. Úradným jazykom je bulharčina, indoeurópsky jazyk písaný azbukou. Bez problémov uspejete aj so základmi angličtiny. Domáci sú na ňu zvyknutí.

 
 

Aktuálne ponuky dovoleniek v Bulharsku z nášho portálu za konečné ceny

Dovolenka v Bulharsku letecky
Last minute dovolenky Bulharsko
All inclusive dovolenka Bulharsko

 

Letoviská na pobreží Bulharska

Väčšina bulharských pláží sa môže popýšiť modrou vlajkou, ktorá je udeľovaná európskou komisiou za čistotu a plnenie náročných hygienických noriem.

Burgas

Mesto založené rímskym cisárom Vespasiánom je zároveň hlavným prístavom a je vybavené medzinárodným letiskom. Obklopujú ho tri jazerá s možnosťou kúpania. Atanasovské, Burgaské a Mandrenské. Obľubu turistov si Burgas získava najmä vďaka príjemnej klíme, teplému moru a ojedinelým plážam s liečivým čiernym pieskom a bahnom. Obsahujú železo a látky, ktoré pomáhajú pri kožných ochoreniach. Ak si niekto potrpí na zvýšenú starostlivosť, môže navštíviť kúpeľné stredisko s termálnymi prameňmi.

Pomorie

V rovnakej zátoke ako Burgas sa nachádza menší výbežok do mora s mestečkom Pomorie. Ponúka dve dlhé pláže a príjemné, kľudné prostredie. V meste je aj aquapark, no turisti dávajú prednosť i prehliadke riečnej rezervácie Ropotamo, prípadne prírodnej chránenej oblasti Perla. Mesto navštevuje pomerne dosť Čechov a bola tu dokonca zriadená malá česká knižnica.

Sozopol

Sozopol je mestečko vzdialené 32 km na juh od Burgasu. Je jedným z najstarších miest na pobreží, a preto bolo vyhlásené za historickú a architektonickú pamiatku. Na plážach možno nájsť ukryté opustené zátoky, ako stvorené na súkromný piknik, či užívanie si mora v nudistickom štýle.

Primorsko

Ak sa vydáte južne od Sozopolu, po dvadsiatich kilometroch narazíte na mesto Primorsko. Kopce pohoria Strandža sa tu zvažujú do mora, čo vytvára prekrásne scenérie. Mesto je jedným z mladších letovísk, preto je jednoduché vybrať si z veľkej ponuky hotelov, či menších viliek.

Varna

Stotridsať kilometrov severne pozdĺž pobrežia leží mesto Varna, ľudovo nazývané aj Kráľovná Čierneho mora. Ide o moderné turistické stredisko
Varna - Bulharskos letiskom a rušným prístavom. Mesto je zároveň vstupnou bránou do letovísk Zlaté Piesky a Albeny. Varna láka na kultúrne a historické pamiatky, ktorých sa zatiaľ viac než 150 zrekonštruovalo. Známe sú rímske kúpele z druhého storočia, Katedrála Nanebovstúpenia Panny Márie (19. stor.), či Kostol sv. Athanasia (13.stor.). Zabaviť sa dá v Prímorskom parku, delfináriu, planetáriu a na početných športoviskách.

Zlaté Piesky

Stredisko ozačované za Perlu Bulharska je vzdialené iba dvadsať kilometrov od Varny. Pôvabom listnatých lesov a celkovou scenériou krajiny ulahodí oku každého návštevníka. Štvorkilometrová piesočnatá pláž s bohatou ponukou vodných radovánok a adrenalínových športov poteší rodiny s deťmi aj jednotlivcov. Zaujímavé sú sakrálne maľby a rytiny v skalách, zapísané medzi pamiatky Unesco. Vydajte sa aj na celodenný zájazd do rumunského Brasova, či tureckého Istanbulu.

Slnečné pobrežie

Polhodinu jazdy autom severne od Burgasu leží azda najvyhľadávanejší rezort Slnečné pobrežie so šesť kilometrovou piesočnatou plážou. Toto miesto skutočne žije vďaka svetoznámym klubom a discobarom, kde môžete vidieť tie najväčšie hviezdy súčasnej tanečnej hudby. Oblasť sa zvykne nazývať aj „malou Ibizou“. Skúste sa aj Vy odviazať a nechať sa strhnúť davom mladých ľudí, putujúcich z baru do baru. Spoznajte aj Vy nových ľudí alebo zažite horúcu letnú lásku.Slnečné Pobrežie Bulharsko

Zoznam prímorských destinácií je skutočne obsiahly, do pozornosti by sme ešte uviedli zelené mesto Carevo, vinohradnícky Balčik, archeologickú rezerváciu Nesebar, stredoveký Sveti Vlas a pokľudný, menej známy Černomorec. Pekný popis jednotivých destinácií nájdete i na stránke odovolenke.sk

Vnútrozemie

Turisti mieriaci do Bulharska navštevujú najmä pobrežie, no ponúknuť má čo aj vnútrozemie. V prvom rade sú to rozsiahle pohoria Rila a Rodopy s nedotknutou prírodou. Mnohých priaznivcov si získali  viacdňové výlety do hôr len tak naľahko so stanom. V krajine je sprístupnených aj vyše 700 jaskýň. Pre spoznanie tradičného folklóru je vhodné navštíviť mesto Etar.

Bulharská gastronómia

V Bulharsku, tak, ako na celom Balkáne, v jedálničku prevažuje zelenina, čerstvé ryby a najmä vynikajúce syry. Mliečne výrobky majú veľkú obľubu, dokonca sa uvádza, že biely jogurt vznikol práve tu. Početné vinohrady zasa zabezpečujú lahodné vína, pričom sa pije prevažne červené. Na dovolenke je najpopulárnejšou aktivitou usadiť sa v útulnej reštaurácii na promenáde, vychutnávať miestnu špecialitu s fľaškou červeného a v pokoji sledovať západ slnka.

Dobrá správa na záver

Vplyvom stavebného boomu bolo vybudovaných množstvo nových ubytovacích kapacít, od kvalitných hotelov, cez útulné penzióny, po apartmánové domy. To má za následok obrovskú konkurenciu medzi ubytovateľmi. Výsledkom sú výrazne nízke ceny, z ktorých môžete profitovať aj Vy pri zakúpení dovolenky v Bulharsku. Potešiteľné je aj, že ceny v Bulharsku sú porovnateľné s cenami na Slovensku, v niektorých prípadoch dokonca nižšie. Stačí zájsť do vedľajšej uličky a okrem tradičnej atmosféry nebudete mať hlboko do vrecka.

Oboznámte sa preto s ponukou našich zájazdov a vydajte sa aj Vy toto leto do Bulharska s nami!