Dovolenka Keňa, exotika v srdci čiernej Afriky

Dovolenka v Keni
Zelené srdce Afriky, divoké hory, dobrodružné safari na nekonečných savanách. Belostné pláže pri oceáne plnom života. Skromnosť a chudoba miestnych a luxus hotelových rezortov. Krajina plná kontrastov, ktorá buď Vás chytí za srdce alebo si poviete nikdy viac. To je exotická Keňa. Ak však chcete zažiť realitu života v tomto kúte sveta na vlastnej koži, informácií k dovolenke nájdete poskromne. Preto Vám ponúkame naše rady, tipy a odporúčenia ako, kedy, kde a prečo si vybrať dovolenku práve v Keni.

 

 

Aktuálna ponuka dovoleniek v Keni z nášho portálu za konečné ceny

Last minute dovolenky do Kene
All inclusive dovolenka Keňa
Dovolenka Keňa od slovenských CK
Safari a poznávacie zájazdy do Kene
Dovolenka Keňa od českých CK

 

Kedy je najlepšie obdobie pre dovolenku v Keni

Keňa leží na rovníku, to znamená celoročne teplé počasie bez extrémnych horúčav v rozpätí 28-35 stupňov. Pre pobytovú dovolenku sú ideálnymi obdobiami január až marec a júl až september. Pri mori Vás naviac vždy príjemne schladí osviežujúci morský vánok. Obdobím dažďov je v Keni apríl až polovica júna a november až polovica decembra. Vzhľadom k stavu dnešnej globálnej klímy je časté jeho posunutie i o +/- jeden mesiac. Ak sa chystáte počas dovolenky v Keni na safari, top sezónou pre parky najbližšie k pobrežiu sú február, marec a august až polovica októbra. Práve vtedy je buš nízka, vyschnutá a s dobrou viditeľnosťou. Zvieratá sa v tomto období zhromažďujú v blízkosti napájadiel a riek, takže sú najlepšie pozorovateľné. Viac o safari v Keni

Kde si vybrať dovolenku v Keni

Celé pobrežie Kene, s výnimkou Malindi, je lemované koralovým reefom. Ten zabraňuje vlnám indického oceánu dostať sa k pobrežiu, preto tu nájdete ideálne podmienky na kúpanie. V Malindi však ústi rieka Galana a jej sladká voda znemožňuje život koralom, preto tu treba rátať s divokejším morom, naviac po období dažďov čiastočne zakaleným.

Severné pobrežie

Mesto Mombasa rozdeľuje kenské pobrežie na dve časti. Severná siaha až po mestečko Lamu, so strediskami Bamburi, Nyali, Shanzu, Kilifi, Watamu a Malindi. Táto oblasť Vám ponúkne počas dovolenky viac možností výletov, lepšiu dostupnosť safari a dobré možnosti zábavy či nakupovania. A ak budete mať šťastie, raz ročne práve na Watamu budete svedkami liahnutia mladých kariet obrovských.

Južné pobrežie

Menšia Južná časť pobrežia Kene s letoviskami Diani, Galu a ostrovom Wasini je predurčená pre romantickú dovolenku na bielej tropickej pláži s využitím služieb najmä v rámci hotelových rezortov. Ak snívate o oáze kľudu a pohody uprostred exotickej prírody, tak práve táto oblasť je jednou z top destinácií sveta.

Čo vidieť a zažiť počas dovolenky v Keni

  • Top ťahákom Kene je určite safari. Výber je bohatý a možnosť zakúpenia na každom rohu. Jeho dĺžka, výber parkov pre návštevu, cena, úroveň dopravy a služieb závisí iba od Vášho výberu, či možností peňaženky. Dovolenka v Keni bez safari určite nebude kompletná.
  • Počas výletov sa nezabudnite zastaviť v typickej masajskej dedinke obohnanej plotom z drevených palíc. Spoznajte spôsob ich života, doteraz minimálne poznačený civilizáciou. Čerstvá krv s mliekom, typické tance, mnohoženstvo, maličké kruhovité chyže z blata a trusu s ohniskom vo vnútri, Keňa na vlastné oči.
  • Masajovia tvoria necelé 2% obyvateľstva Kene. Pristavte preto i u niektorej z množstva ďalších malebných osád, ochutnajte palmové víno, kešu, čerstvý kokos, či mango. Keňania na vidieku sú voči cudzincom veľmi milí, ústretoví a pohostinní.
  • Trhoviská, dielne a obchodíky miestnych šikovných rezbárov, maliarov a iných umelcov. Za pár eur a po troche zmlúvania máte dokonalú spomienku na dovolenku v Keni u Vás doma.
  • Roklina Marafa. Veľmi zaujímavé pieskovcové  útvary vzniknuté eróziou. Farebná hra prírody, kde pri poobednom slnku či jeho západe, uvidíte jej čaro a moc v plnej sile. Následná cesta nočnou Keňou, prašnou cestou cez osady bez elektriny, má určite nezameniteľné čaro.
  • Morský národný park Watamu. Gýčové biele ostrovčeky vynárajúce sa z tyrkysového mora. Najlepšia možnosť vidieť podmorský život na koralovom reefe. Uvidíte i obrovské morské korytnačky! Pre dovolenku na Južnom pobreží Kene je obdobnou lokalitou ostrov Wasini.
  • Príjemným spestrením sú i džungľou pohltené ruiny v Gede,  zaniknutého vyspelého stredovekého mesta. Absolvujte dopoludnia.
  • Dobrou voľbou pre romantikov i gurmánov je návšteva Robinson Island. Vynikajúce trojchodové menu s darmi mora v robinzonovskom štýle a s kúpaním na obrovskej prázdnej pláži. Kvôli odlivu je ideálnym časom pre tento výlet popoludnie.
  • Akého ste vyznania, to je jedno. Nedeľnú omšu v svahilčine s gospelom, živou africkou hudbou a temperamentným tancom si určite nenechajte ujsť. Čaká Vás jeden z naj zážitkov Vašej dovolenky v Keni.

 

Čo Vás neminie a s čím musíte počas dovolenky v Keni rátať

Príliv a odliv.

Tak ako v každej rovníkovej krajine i v Keni je jeho výška vysoká, a to až do 5 metrov. Denný odliv prichádza medzi 9-15 hodinou. Voda ustupuje až k reefu, kúpanie je cca tri hodiny nemožné a budete odkázaný na hotelový bazén. Čas odlivu sa mení podľa fázy mesiaca o +/- 80 minút.

Úroveň hotelov

Dovolíme si povedať, že ich úroveň je až prekvapujúco dobrá a určite splní Vaše očakávania. Svojimi službami a ochotným personálom predčia Vaše predstavy o Afrike a Keni samotnej.

Prepitné

Bude od Vás očakávané za akúkoľvek službu, nebude Vás však stáť mnoho. Ako správne určiť jeho výšku? Plat miestnych je v letoviskách od 100 do 150€ na mesiac. Čiže prepitné vo výške 0,75€ je ich asi hodinová mzda. Nezvykajte ich preto na zbytočne veľké dýško. Počas výletov mimo pobrežia, ak nechcete spraviť medvediu službu, obdarúvajte v miestnych šilingoch. Domorodec musí ísť s dolárom trebárs 30 km peši do banky. A mince v € nemajú šancu vôbec vymeniť.

Výmena peňazí

USD zameníte iba od roku výroby 2001 a novšie, EURO bankovky bez problémov. Bankomaty nájdete veľmi sporadicky, platby kartou sú akceptované v hoteloch i agentúrach, avšak s príplatkom až do 5% a zväčša je nutné preukázať sa pasom. Najvýhodnejší kurz majú miestni veksláci /oni si Vás nájdu/, nevymieňajte však vysoké čiastky.

Zmlúvanie

Zmlúva sa zásadne vždy a všade s výnimkou supermarketov a reštaurácií s jedálnym lístkom. Najlepšie je si uvedomiť, koľko je pre Vás dotyčná vec hodnotná a tým sa riadiť. Biely človek „mzungu“ je totiž chodiaca peňaženka bez dna. Pri nákupe suvenírov však nie je problém dostať sa až na 1/10 ceny. Je to len na Vás.

Beach boys

Prvý deň sa Vám určite budú zdať otravní, no určite sa pozrite čo ponúkajú, podiskutujte, a ak nič nekúpite, nevadí. Garantujeme Vám, že nikdy si Vás nedovolia podviesť. Za pár dní budete kamaráti, uvidíte. Títo ľudia sú veľmi chudobní, avšak vždy čistí, upravení a usmievaví. Je to ich práca a živobytie. A ak ich pri odchode obdarujete zvyškami gélov, šampónov, či obnosenými šľapkami ich vďaka bude naozaj úprimná.

Chudoba, žobranie.

S chudobou sa stretnete na každom kroku, avšak iba podľa nášho vnímania. Keňa patrí k bohatším krajinám Afriky a kto má snahu má aj čo jesť aj kde bývať. Samozrejme i tu sa stretnete so žobraním, nie však vo väčšej miere ako u nás. Náš obdiv patrí všetkým, ktorí sa ráno zobudia v hlinenej chalúpke bez elektriny, sú vždy s ručne pranou bielizňou čistí a upravení. A následne idú zopár kilometrov pešo do práce.

Nočný život

Nehľadajte, kde nie je elektrina, neexistuje. Zabudnite na nočné prechádzky. V turistických centrách však nájdete zopár podnikov kam sa dá večer vyjsť. Odporúčame však taxi alebo lacný tuk-tuk, v tme sa nebudete cítiť príliš bezpečne.

Vnímanie času a vzdialenosti

Vnímanie času v Keni je veľmi rozdielne od nášho vnímania a nemá zmysel počas Vašej cesty príliš často sa vypytovať. Krátka vzdialenosť je vždy 20 minút alebo 20 kilometrov. A ak sa po danom limite znovu spýtate, dostanete rovnakú odpoveď…Stredná vzdialenosť je 3h/200km a po 2 hodinách opäť rovnaká odpoveď. Najlepšie je vopred doma si pozrieť kam že to chceme ísť a rátať s rýchlosťou po hlinených cestách priemerne 40-50 km/h.

Taliani, bezpečnosť

Kalábrijskí a milánski bossovia objavili pred časom svoj nový domov. Keňa je pre nich krajinou zasnúbenou a ruka v ruke s miestnou políciou dohliadajú na Vašu bezpečnosť. Chcú mať svoj biznis pod kontrolou, veď Vaše peniaze sú následne aj ich peniaze. Preto sa dovolenkárovi nesmie vlások na hlave skriviť. Ak náhodou máte problém, máte veľkú nádej na jeho vyriešenie. Nebojte sa obrátiť na políciu, či manažment hotela.

Očkovanie

Pri pobreží Kene i v blízkych národných parkoch je najlepším očkovaním dobrá slivovica a antimalarikum je kvalitný repelent. Na zopár zablúdených komárov skutočne nič viac netreba.

Radšej by ste dovolenkovali v Keni bez CK?

V spolupráci s našim kenským partnerom Vám môžeme zabezpečiť prenájom ubytovania za vynikajúce ceny. Prenajímateľ vždy zabezpečí Váš odvoz z/na letisko v Mombase alebo Malindi. Na výber sú vilky, štúdiá a apartmány bez stravy až po služby all inclusive. Taktiež Vám môže zabezpečiť vlastného kuchára, služobnú, auto s vodičom, či sprevádzanie v českom a slovenskom jazyku. Pre zaslanie ponuky nás kontaktujte.