Dovolenka na termálnom ostrove Ischia

Celoročne zelený ostrov je ideálnym miestom relaxačnej a kúpeľnej dovolenky. Ischia ponúka svetovo unikátne liečivé termálne bohatstvo. Viac ako stovku teplých i studených minerálnych prameňov vyvierajúcich po celom ostrove i priamo v mori. Nádherné termálne parky, rozmanité romantické pláže. Hotely vždy s vlastným bazénom s termálnou alebo minerálnou vodou. Tradícia kúpeľníctva, taliansky temperament, fascinujúca príroda. To je dovolenka na ostrove Ischia.

 

Čo Vám ostrov Ischia môže ponúknuť

Kúpeľná dovolenka

Priaznivé účinky liečivej vody, či už vo forme kúpeľov, bahenných zábalov, inhalácie alebo pitných prameňov sú svetoznáme. Výborné pokroky dosiahnete najmä pri liečbe reumatických, kožných, pohybových, respiračných a gynekologických problémov. Okrem kvalitnej kúpeľnej starostlivosti v hoteloch určite vyskúšajte i liečebné parky ako Poseidonove záhrady s dvadsiatkou termálnych bazénov, či Terme Aphrodite alebo skvelý Park Negombo. Termálne pramene tzv. Fumarole nájdete i priamo v mori pri pláži Cartaromana, najväčšie a najznámejšie zasa v zálive Sorgetto. Výbornú staroslivosť nájdete v hoteloch Oasi Castiglione priamo v termálnom parku, či skvele umiestnenom Royal Palm Terme s plážovým servisom a voľným vstupom do termálneho parku Castiglione.

Romantická dovolenka

Ischia patrí k najromantickejším ostrovom Talianska. Dýcha históriou, stredomorským pokojom a netrpí návalom turistov. K najobľúbenejším miestam patria pláže Citara, Chiaia, Cava dell´Isola, San Montano, či takmer dvojkilometrová aj lodným taxíkom dostupná pláž Maronti. Určite na Ischii nenájdete hlučné diskotéky s neviazanou zábavou do skorých ranných hodín. V tom prípade sa musíte vybrať na dovolenku inam. Vynikajúci relax uprostred zelene a výborné kúpeľné služby hľadajte v hoteli La Pergola. Pre večerné prechádzky po historických ostrovných uličkách, či návštevu unikátneho Aragónskeho hradu je skvelou voľbou jednoduchý, ale za tú cenu skvelý hotel Cleopatra
 

Ponuky nášho portálu pre dovolenku na Ischii za konečné ceny

Dovolenky na Ischiu letecky s SK delegátom
Dovolenky na Ischiu z Prahy

 

Prečo dovolenkovať práve na Ischii

Výhodou je dlhá turistická sezóna, začínajúca pred Veľkou nocou a trvajúca do začiatku októbra. Horúce pramene zohrejú more na príjemnú teplotu už v apríli. Hoci je Ischia vhodná najmä pre kúpeľnú a odpočinkovú dovolenku, vždy sa tu niečo deje. Nudiť sa určite nebudete. Je známa častými slávnosťami v rôznych kútoch ostrova. Sú spojené s tradičnou hudbou, či miestnymi gastronomickými špecialitami. Domáci tvrdia, že oslavujú po celý rok. Nezaprú pritom svoj taliansky pôvod a s tým súvisiaci temperament, impulzívnosť, živú gestikuláciu a hlasný prejav emócií.
 

Čo vidieť a čím si spestriť dovolenku na Ischii

  • Administratívne sa šestdesiattisícový ostrov člení na šesť obcí – Ischia, Casamicciola Terme, Lacco Ameno, Forio, Barrano a Serrara Fontana. Spája ich okružná cesta vôkol celého pobrežia. Každá dedinka je špecifická, okružný výlet určite patrí top aktivitám, ktoré „musíte“ absolvovať počas Vašej dovolenky.
  • Máte radi turistiku? Odporúčame výstup na najvyšší vrchol ostrova, sopku Monte Epomeo (788 m n.m.). Priam božský výhľad na celú Ischiu a Neapolský záliv.
  • Ostrov sa napriek svojej relatívne malej rozlohe (46 km2) môže pochváliť dvomi botanickými záhradami. Ravino so širokou zbierkou sukulentov a La Mortella, založenú známym britským skladateľom Williamom Waltonom
  • Nadšenci histórie uvítajú návštevu archeologického múzea Pithecusae v Lacco Ameno, ktoré približuje najstaršie dejiny ostrova.
  • Symbol ostrova je Aragónsky hrad, pôvodne stojaci na samostatnom ostrovčeku, teraz je prepojený s pevninou.  V každej obci ostrova  je bohato zastúpená i sakrálna architektúra.

 

Čo navštíviť v okolí Ischie

Ostrov Capri

Ak ste už spoznali ostrov Ischia, môžete podniknúť viacero výletov do blízkeho okolia. Top je určite svetoznámy ostrov Capri, nachádzajúci sa iba 30 km od Ischie. Spája sa s menami ako Sophia Loren, Giorgio Armani, či Piotr Iljič Čajkovskij. Patrí už od 19.storočia k obľúbeným letoviskám európskej smotánky. Vďaka svojej charakteristickej atmosfére, fascinujúcim prírodným útvarom (jaskyne, skaly, faragliony) a chutnej gastronómií Vás určite osloví.

Sopka Vezuv

Nad Neapolským zálivom čnie činná sopka Vezuv, prístupná až k samotnému kráteru. Výstup zvládnu i vekovo starší, treba prekonať iba 300 výškových metrov. Odmenou, okrem scénického výhľadu, Vám bude i ochutnávka typického vína La Crima Cristi, pochádzajúceho práve z jej úbočia.

Pompeje

Chcete vidieť moc a silu živlov? Archeologická lokalita v Pompejach Vás určite očarí. Po výbuchu sopky Vezuv v roku 79 bolo toto antické mesto pochované pod niekoľkometrovou vrstvou sopečného popola. Spoznajte históriu každodenného života obyvateľov Rímskej ríše zachovanú vďaka vyčíňaniu prírody.

Neapol

Hlavné mesto Kampánie Neapol, takmer miliónová metropola južného Talianska, sa pýši viacerými pevnosťami (Castel Nouvo, Vaječný hrad, Sant´ Elmo), viac ako 400 chrámami, širokými nákupnými možnosťami a významnou opernou scénou Teatro San Carlo. Nesmiete zabudnúť ani na miestny futbalový štadión, spojený s menom nášho rodáka Mareka Hamšíka.
 

Naše rady a odporúčania k dovolenke na Ischii

Zážitkom je samotné cestovanie po Ischii. Cesty a ulice sú relatívne užšie a strmo v zákrutách stúpajú od mora do vyššie položených romantických dediniek. Pravidlá cestnej premávky, tak ako ich poznáte z domova, nie sú príliš dodržiavané. No Taliani…Najmä na úzkych cestách a v zákrutách má prednosť väčšie vozidlo a nie Vy. Nezriedka sa stáva, že dochádza k menším kolíziám. Podľa vyjadrenia domácich, auto staršie ako 48 hodín nemôže byť nepoškodené. Má mať aspoň oškretý nárazník či spätné zrkadlo.

Ak chcete Ischiu preskúmať na vlastnú päsť, odporúčame prenájom menšieho automobilu, prípadne mopedu. Našou dobrou radou je sa plne pripoistiť.
Cestovať ostrovom sa dá výborne i miestnymi často premávajúcimi autobusmi za primerané ceny. Zakúpenie predplatného lístka /na jeden či viac dní/ je výhodný spôsob ako spoznať najznámejšie časti ostrova.

Počas dovolenky na Ischii určite vyskúšajte miestnu gastronómiu. Nielen „tradičné“ cestoviny a pizzu. Vynikajúci je králik na ischijský spôsob“, súčasť slávnostného menu miestnych obyvateľov. Nezabudnite tiež na bruschettu. Obdoba našej hrianky, poliata olivovým olejom, obložená rajčinami a koreninami, príjemne podráždi Vaše chuťové poháriky. Inak viete, že pizza pochádza práve z oblasti Kampánie, pod ktorú patrí i Ischia? A prvá pizzeria vznikla práve v neďalekom Neapole?

Vynikajúcim doplnkom obedu aj večere je tradičné ischijské víno. Jeho výroba tu má viac ako dvetisícročnú históriu. Poteší nielen Vás, ale ako suvenír z krásnej dovolenky i Vašich blízkych. Typickým miestnym produktom Ischie je likér Limoncello s vyšším obsahom alkoholu pripravený z miestnych citrónov. Jeho obmenou je Meloncello z cukrového melóna, výborný je tiež bylinkový alkoholický nápoj Rucolino. V horúcich letných dňoch Vás osvieži „vitamínová bomba“ Spremuta, čerstvo pripravená pomarančová šťava s citrónmi.

Kompletná fotogaléria z Ischie